Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11592743 www.bgdnes.bg

Куче простира и изхвърля боклука

Пес с кауза 

Четирикраки асистенти предупреждават диабетици за хипогликемична криза 

Доли ЛУКАНОВА

Куче отваря пералнята, вади дрехите, влачи ги до простора и ги подава на собственика си.

Не, това не е сцена от фантастичен филм за животни, това е 6-годишната Мисия, която е най-добрата в професията си като асистент. Лабрадорката е специално обучена да помага на хора с двигателни проблеми. От 4 години живее и работи във Варненска област, където върши всичко, което не е по силите на млада девойка с двигателни проблеми.

"Асистира при събличане и обличане на дрехи. Може да сваля обувки, пантофи, чорапи, ръкавици. Може да разкопчава цип. Отваря пералнята и вади дрехите от нея. Поставя ги в кош за пране и го тегли с помощта на връв до мястото за простиране. Освен дрехите подава и щипки", разказва пред "България Днес" главният инструктор Мартина Мартинова от фондация "Очи на четири лапи".

Реклама

Мисия се грижи и за чистотата у дома, като изхвърля боклука. Ако стопанката й изпусне нещо на земята, кучето асистент веднага й го подава в ръцете. Отваря й вратата, за да излезе спокойно от стаята, след което умело я затваря.

Мисия е първото от 15-те кучета асистенти, които са обучени у нас. Сред тях има и такива с малко по-специфични функции.

"Обучаваме животни, които да работят с деца и хора с диабет. В тези случаи кучетата реагират, когато кръвната захар на човек падне под определена стойност, критична за мозъка. С изключителното си обоняние те надушват промяната в биохимичния баланс в организма и предупреждават човека. По този начин той разбира, че след броени минути ще настъпи криза, в която няма да може да си помогне", споделя Мартина.

Четириногите, които работят с деца с аутизъм, пък са обучени да успокояват детето, когато то започне да се самонаранява. По този начин хем го предпазват, хем насочват вниманието му към тях. Пазят ги и да не се загубят, като препречват пътя им, ако тръгнат да бягат, и съобщават на родителите им за опасността.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама