Омбудсманът Диана Ковачева: Не може цената на водата да скача, а качеството - не

Приятел
Автор: БД Онлайн

Омбудсманът Диана Ковачева:  Не може цената на водата да скача, а качеството - не

Очаква се увеличението във Велико Търново да е с 96% 

КОЯ Е ТЯ

Проф. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. През 2011 г. става министър на правосъдието, а през 2014 г. е удостоена от Нейно Величество кралица Елизабет II с орден на Британската империя за принос за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

Доли ЛУКАНОВА

- Г-жо Ковачева, цената на водата се вдига, като в някои градове потребителите ще плащат по над 4 лв. за кубик. Каква е причината за това?

- Като омбудсман съм силно обезпокоена от предвидените значителни увеличения на цените на ВиК услугите. Те са резултат основно от увеличението на разходи за еленергия, заплати, външни услуги и материали. Смятам, че предложените цени на ВиК услуги не отговарят на качеството на предоставената услуга и затова са необосновани, а хората напълно обяснимо - възмутени. Аз напълно разбирам, че в това увеличение са калкулирани и заплатите на служителите и да - заплатите категорично трябва да се вдигат, но нека си отговорим на въпроса, а с колко се увеличават заплатите и пенсиите на потребителите? Въпросът е за някакъв баланс. Между другото сега е началото на този регулаторен период, в края - през 2026 г., се очаква например увеличението във Велико Търново да е с 96%.

- Ще може ли средностатистическият българин да се справи с тези нови цени?

- В настоящата ситуация на кризи доходите на хората непрестанно намаляват. В изпратените до регулатора писма във връзка с цените на ВиК услугите за период 2022 г. - 2026 г. изрично подчертах, че много домакинства ще изпитват още по-големи затруднения при плащане на по-висока цена за водата. Това като ефекта на доминото ще доведе до нарастване на несъбираемите вземания на дружеството и, честно казано, не виждам какъв е смисълът. За мен буди особена тревога фактът, че цената на ВиК услугите може да се превърне във фактор, който ще задълбочи бедността и социалното изключване.

- Колко е социалната поносимост на цената на водата?

- Социалната поносимост на цената на водата е различна за всяка отделна област, в случая цената на водата не е над нея. Но нека и да кажем, че има доста сериозни критики как се изчислява този праг на социалната поносимост и тя не е без основание.

- Каква част от хората си плащат сметките за вода редовно?

- Не мога да дам конкретен отговор на този въпрос, но както вече отбелязах - увеличението на цената на ВиК услугите още повече ще затрудни потребителите да погасяват сметките си за вода. Ако съдя по жалбите, а жалбите, свързани с водата, години наред са на първо място, проблемът определено ще се задълбочи. Тук всъщност въпросът е за какво плащат хората, няма никаква заявка от страна на ВиК дружествата, че ще бъде подобрено качеството на водата и изобщо качеството на услугата. Масово дружествата не изпълняват половината от 30-те показателя за качество.

- Какви жалби постъпват при вас?

- В институцията на омбудсмана постъпват стотици жалби на граждани, които изразяват своето недоволство не само от лошото качество на водата, но и от липсата изобщо на вода или на тежък режим. За сметка на това цената на услугата непрекъснато расте. Част от оплакванията са придружени с подписки от цели населени места - гр. Кюстендил; с. Герман, Столична община; с. Алино, Софийска област; с. Ковачица, обл. Монтана; гр. Лом; с. Радловци, обл. Кюстендил; с. Свежен, обл. Пловдив, и пр.

- 60% е средната цифра на загубите на вода в България. Редно ли е потребителите да покриват тези загуби?

- По данни от годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в Република България за 2020 г. действително общите загуби на вода средно за ВиК сектора са огромни - 60,30%. Има дружества с над 80% общи загуби на вода, например като ВиК - Шумен, Разград, което не приемам за нормално, пак хората плащат тези загуби. Категорична съм, че следва да се оптимизира дейността на дружествата така, че загубите на вода да се понижат и по този начин да се подобри качеството на услугата и да се балансира нейната цена.

- Кой трябва да бъде подведен под отговорност за случващото се?

- Мисля, че в спешен порядък Министерство на регионалното развитие и благоустройството следва да изгради ясна визия за сектор ВиК, чрез която да се гарантират правата на потребителите на качествена и непрекъсната ВиК услуга, предлагана на справедлива цена. Трябва да се помисли и за водни помощи и е крайно време приемането на нов закон за ВиК.

- Какви са прогнозите - ще се вдигат ли още цените на водата?

- Има още много ВиК оператори, чиито бизнес планове и ценови предложения не са одобрени от КЕВР. След момента на одобряването на тези стратегически за дружествата документи за съжаление цените на водата ще бъдат повишени. За жалост обаче това няма да подобри качеството на услугата. На 31 май КЕВР има закрито заседание, на което да реши ще приеме ли така предложеното увеличение на цената на водата.

- Какви мерки трябва да предприеме държавата, за да облекчи шоковия скок на цените?

- Трябва да бъдат предвидени мерки за отпускане на целева помощ за водоснабдяване на уязвими групи граждани.

- Заради войната очаква ли ни нов ценови шок и кои стоки и услуги ще поскъпнат? Инфлацията ще продължи ли да расте?

- Логиката говори именно за това за съжаление. Пандемията все още не е отминала, а тя се отрази изключително неблагоприятно, като засегна всички обществени сфери на нашия живот. Последва енергийна криза, газова криза, които няма как да не рефлектират върху джоба на хората.

- Ще обеднее ли още повече българинът, ако ситуацията не бъде овладяна?

- Аз мисля, че вече всички усещаме скока на базови храни и услуги, а доходите за съжаление не се увеличават. Този ценови шок е особено сериозен за социално слабите хора, но и всяко средностатистическо семейство вече усеща дефицитите в семейния бюджет. Необходими са категорични мерки за овладяване на ситуацията и много ясна и осезаема подкрепа за уязвимите групи.

Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов:  Чакаме Сашка Васева до последно на "Пирин фолк"

Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов: Чакаме Сашка Васева до последно на "Пирин фолк"

Глория много бързо прие да пее на сцената в Сандански  Кой е той Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания "Диапазон рекърдс", която е с над 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора

Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

"Фермата 4" беше като спасение за мен, споделя бесарабската българка КОЯ Е ТЯ Лилия Семкова е фолклорна певица и бесарабска българка. Идва у нас през 2015 г., за да участва в "България търси талант" и остава в своята прародина, както я нарича. Участничка във "Фермата 4" и надарена с кристален глас от природата

Жената на Удо - Елизабет, признала за убийството и извършителя пред съдия

Жената на Удо - Елизабет, признала за убийството и извършителя пред съдия

Елизабет, съпругата на наръгания швейцарец Удо Ланге, е казала на разследващите кой е убиецът му. Тя е била разпитана снощи пред съдия. Именно тя е посочила като извършител нейният служител в пекарната Борис. Двамата са близки, дори се говори, че имали връзка. Убийството е станало в гаража на дома на семейството в пернишкия комплекс "Делта Хил"

Андреа за операцията от рак: Лъгах, че си правя гърдите и дупето

Андреа за операцията от рак: Лъгах, че си правя гърдите и дупето

Бившият й Кубрат й пожелал успех, без да знае, че минава "през ада" "Лъгах, че съм си правила гърдите и дупето, но ме оперираха от рак. Това, което почитателите ми наричат косми, всъщност е белегът, след като се оперирах с наложителност." Това си призна година по-късно певицата Андреа, която събра сили да признае на всички, че е минала през "ада"

Нова смърт! Синът на убития швейцарец край Перник е арестуван

Нова смърт! Синът на убития швейцарец край Перник е арестуван

Случаят с убития швейцарски бизнесмен край Перник става все по-заплетен и шокиращ, тъй като вече е обвързан и с още една смърт. След като разбрал за кончината на баща си, синът на Ланге тръгнал от Швейцария. Вчера обаче е блъснал пешеходец в София, който в последствие е починал. Това е довело до ареста му, съобщи Нова телевизия

Шенай стана като Шакира

Шенай стана като Шакира

Бившата съпруга на Орхан Мурад в ново амплоа Блондинката заприлича на колумбийската певица и външно, и по изневери Шенай стана Шакира! Бившата съпруга на фолклегендата Орхан Мурад тотално заприлича на Шакира. От една страна, секси блондинката, която чака първия си внук през ноември от дъщеря си Сузанита

Актуално

Двама загинали след сблъсък на самолети в Калифорния

Двама загинали след сблъсък на самолети в Калифорния

Два малки самолета се сблъскаха в Северна Калифорния при опит за кацане на местно летище. Най-малко двама души са загинали, предадоха световните агенции. Сблъсъкът е станал над летището в Уотсънвил. Единият самолет е бил Чесна 340, а другият Чесна 152. В единия е имало двама души, а в другия само пилот, предава БТА

"Левски" запазва състава до зимата

"Левски" запазва състава до зимата

Протестът ни беше основателен, категоричен е Ивков "Левски" няма да се разделя с основни футболисти през лятото. "Сините" не смятат да продават до края на трансферния прозорец, който затваря на 6 септември. Причините за това решение са две. Първата е, че има няколко играчи, с които клубът не иска да се разделя

1087 новозаразени с COVID-19, 10 са починали за последното денонощие

1087 новозаразени с COVID-19, 10 са починали за последното денонощие

1087 са новите случаи с коронавирус у нас през изтеклото денонощие, което е с 263 по-малко от предния ден. Направени са 6205 теста, показват данните на Единния информационен портал. Починалите за изминалите 24 часа с диагноза Covid-19 са 10.  Най-много са новите случаи в Благоевград  - 77, следват областите Бургас със 79 нови случая

Езерото Мийд край Лас Вегас пресъхна, разкри зловещи тайни

Езерото Мийд край Лас Вегас пресъхна, разкри зловещи тайни

На дъното намериха разложените останки и скелетите на 5-има души, някои от тях жертви на неразкрити с десетилетия мафиотски убийства Когато мафиотите погребват тайните си, те очакват да oстанат скрити завинаги. И обикновено това се случва. Но големите суши в Невада през последните месеци объркаха сметките им

Мария Игнатова гледа влюбено любимия си Ивайло Нойзи Цветков в Бургас

Мария Игнатова гледа влюбено любимия си Ивайло Нойзи Цветков в Бургас

Мария Игнатова и любимият й Нойзи са били в Бургас. Двамата позират от терасата на Морската градина над кея в града.  Елегантна, както винаги, тв водещата се взира влюбено в своя мачо, а културният антрополог разсеяно гледа в другата посока. Лунна светлина допълва романтичната

Не пропускай

Принц Уилям и семейството напускат Лондон, ще живеят в Уиндзор без гледачка и прислуга

Принц Уилям и семейството напускат Лондон, ще живеят в Уиндзор без гледачка и прислуга

Принц Уилям и семейството му се местят да живеят в къща на територията на замъка Уиндзор, която с четирите си спални е много по-малка от апартамента им с 21 стаи в двореца Кенсингтън в Лондон, пише британската преса. Това ще доведе до много промени в живота на принц Уилям, съпругата му Кейт и трите им деца принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи

Надал се завърна с провал на корта след травмата

Надал се завърна с провал на корта след травмата

Носителят на 22 титли от "Големият шлем" Рафаел Надал се провали при завръщането си на корта след контузия. 36-годишният испански ас в тениса загуби 6:7 (9), 6:4, 3:6 от хърватина Борна Чорич във втория кръг на турнира по тенис от сериите „Мастърс 1000“ в Синсинати (САЩ) с награден фонд 6 280 880 долара

Слави за декларациите за имущество: Тази информация би била просто сеир

Слави за декларациите за имущество: Тази информация би била просто сеир

Tози, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Така телевизионният водещ и лидер на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира липсата на публична информация за

Кученце утешава Лолита на Гришо

Кученце утешава Лолита на Гришо

Рускинята се хвали с нова прическа Малко сладко кученце утешава Лолита Османова. Гаджето на Григор Димитров гушка бяло пале, докато българинът е плътно до старата си тръпка и сегашна добра приятелка Серина Уилямс. През последните няколко седмици Гришо и Лолита бяха далеч един от друг, тъй като най-добрият ни тенисист участва в серия от турнири в

Собственикът на автобуса, катастрофирал на "Тракия", е с над 100 нарушения

Собственикът на автобуса, катастрофирал на "Тракия", е с над 100 нарушения

Собственикът на катастрофиралия на магистрала "Тракия" сръбски автобус има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят на автобуса има регистрирани 4 тежки нарушения, предаде NOVA.  При проверката на собственика и на наемателя, който има лиценз за транспорт на пътници, сръбското вътрешно министерство е открило общо 103 нарушения