Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11595720 www.bgdnes.bg

264 украински бойци са евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол

264 украински бойци са били евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол, след като повече от два месеца бяха в капан. Това потвърди украинското военно командване.

53-ма от тях са тежко ранени и са откарани в болница в Новоазовск. Други 211 са прехвърлени към Оленовка, каза украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр, цитирана от БНТ.

Реклама

По-рано Москва съобщи, че е постигната сделка - ранени бойци да бъдат евакуирани в контролирана от Русия територия. Според украинските власти в ход е процедура по размяна на всички евакуирани, но не дават повече подробности.

Украйна се нуждае нейните герои да оцелеят, каза президентът Зеленски в своето вечерно обръщение. Не е ясно колко души - военни и цивилни, остават в стоманодобивния комплекс в пристанищния град.

"Украйна се нуждае украинските герои да оцелеят. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки адекватен човек ще разбере тези думи. Операцията по спасяването на защитниците на Мариупол беше започната от нашето военно разузнаване. Работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия и Гранична охранителна служба съвместно започнаха операцията по спасяването на защитниците на Мариупол, блокирани на територията на завода "Азовстал". На 16 май 53 тежко ранени бяха евакуирани от "Азовстал" в болница в Новоазовск, за да получат медицинска грижа. 211 други бяха прехвърлени в Оленивка през хуманитарни коридори. За прибирането им у дома е в ход процедура по размяна", допълни Анна Маляр, заместник-министър на отбраната на Украйна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама