Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11596126 www.bgdnes.bg

Министърът на околната среда и водите пред "България Днес": Две години ще следим мечетата Хуба, Вихър и Горан

Шансът им да оцелеят е 50%, но вярвам, че ще пораснат големи и ще създадат семейства, каза Борислав Сандов 

"Една-две години ще следим мечетата Хуба, Вихър и Горан как се справят в дивата природа. Това е периодът, в който електронните нашийници се задържат на вратовете им, толкова издържат и батериите. Надявам се, че няма да се срещнат с бракониери и ще станат големи мечки, които ще създадат семейства".

Реклама

Това заяви пред "България Днес" министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по повод пускането на свобода на мечетата сирачета, на което той е присъствал. Миналата година те бяха открити сами в Родопите, а след това се възстановяваха в спасителен център в Гърция.

"Мечетата бяха пуснати на място, което е различно от това, на което бяха намерени. Но силно се надявам да обогатят генофонда на Национален парк "Централен Балкан". Шансът им да оцелеят е под 50%, но вярвам, ще се справят, защото видях, че са в много добро здравословно състояние", каза още пред вестника екоминистърът.

Животинките бяха случайно открити през юни миналата година, като се предполага, че майка им е станала жертва на бракониери и те са осиротели. Хуба, Вихър и Горан временно бяха настанени в Парка за танцуващи мечки в Белица, а след това транспортирани до рехабилитационния център за кафяви мечки "Арктурос" в Гърция".

"Там те преминаха през необходимия период на укрепване, за да могат да се завърнат успешно в естествената си среда, и днес са отново у дома. Хуба, Вихър и Горан са вече укрепнали и силни и готови да получат своя шанс да изживеят живота си като истински диви мечки в естествения си хабитат в българските планини. Благодарни сме на всички замесени и стискаме палци на нашите три мечета", обясниха от фондация "Четири лапи".

"Изпратихме ги в Гърция, защото в България няма спасителен център за големи бозайници. Сега постоянно ще се следи състоянието им и ще получаваме информация за придвижването и адаптацията им. Надявам се мисията да бъде успешна", добави Сандов.

"Преди да бъдат освободени, на мечетата са направени обстойни медицински прегледи - проверени са дали са годни за живот в дивата природа, колко са наедрели, направени са и кръвни тестове. Задържането им повече време в спасителния център в Гърция щеше да е лошо за тях, защото не трябва прекалено много да свикват с човешкото присъствие. Те трябва да бъдат диви, а не питомни мечки. При транспортирането им се действаше максимално бързо и безопасно", разказа пред "България Днес" Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки в Белица.

В гръцкия спасителен център вече бяха мечетата Митко, Йонас и Радостина. Трите животинки развълнуваха всички в България със съдбата си през април 2018 година, когато бяха открити край родопското село Барутин. Версиите бяха, че майка им е била отстреляна или прогонена от бракониери, а новородените са останали едно денонощие без вода и храна. След първоначалния стрес и грижи от родни природозащитници мечетата бяха изпратени в южната ни съседка. Там получиха и имената си. Впоследствие животинките бяха върнати в България и пуснати на тайно място в Родопите, за да ги предпазят от ловци и недоброжелатели.

Реклама
Реклама
Реклама