Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11599919 www.bgdnes.bg

КС допусна делото за закриване на спецправосъдието

Конституционният съд (КС) ще разгледа казуса със закриването на спецправосъдието, стана ясно вчера от съобщение на правната институция.

КС единодушно допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съд и прокуратура.

Реклама

Предстои Висшият съдебен съвет (ВСС) да обсъди какви са последиците от произнасянето на КС и ако трябва, да спре преназначаването на магистратите, дали трябва да се "замразява" и процесът по прехвърлянето на делата и какво като цяло става със сроковете, заложени в закона за извършване на различни действия, свързани с прекратяването на дейността на специализираните съдилища и прокуратури.

След допускането на делото КС ще събира становища от заинтересованите страни и от изявени юристи в продължение на един месец. Едва след като ги получи, ще започне обсъждането на казуса, а след това ще се пристъпи и към решаването му. Целият този процес не е обвързан със срокове и вероятността да приключи до влизането на промените в ЗСВ в сила е нищожна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама