Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11601893 www.bgdnes.bg

Процесът за шахта убиец зацикли

13 месеца по-късно разследването за шахтата убиец е доникъде

Работим активно по случая, твърдят от прокуратурата

Записи с лошо качество и изчезнал свидетел препъват разследването за смъртта на 16-годишния Людмил, който почина от токов удар, след като стъпи върху шахта на тротоар пред болница "Св. Иван Рилски" в София. Инцидентът се случи през 2021 година.

"На настоящия етап от разследването бяха проведени действия за установяването на дейността на няколко лица около и във въпросната шахта, както и за установяване на самоличността им", коментира зам. градският прокурор Десислава Петрова, която е и говорител на СГП. Тя допълни, че видеозаписите, на които те са заснети, са с лошо качество, което прави невъзможна идентификацията им. Затова на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП била възложена компютърна техническа справка. "Но качеството на кадрите от посочените видеозаписи не беше увеличено и подобрено", казва още прокурор Петрова пред в. "Сега". Затова по делото ще бъдат изискани нови справки от Столична община и ще бъдат възложени оперативно-издирвателни мероприятия на СДВР. Предстои и разпит на свидетел, който е обявен за общодържавно издирване от известно време. Тъй като не е ясно кога ще бъде открит въпросният свидетел, това може да се превърне в отделно основание за забавяне на разследването. От прокуратура казаха пред "България Днес", че разследването категорично продължава с пълна сила и правят всичко възможно да не търпи забавяния.

Реклама

След нещастния случай стана ясно, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столичната община. Въпреки това от общината се оказа, че не знаят кой е отварял шахтата. След трагедията Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината.

В неделя, на 14 февруари м.г., в района на столичната болница "Св. Иван Рилски" тийнейджърът Людмил чака на червен светофар, за да пресече. Младежът е стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара на булевард "Иван Гешов". Както си стои и чака, изведнъж пада на земята, покосен от токов удар. Въпреки бързата реакция на Спешна помощ, дошла за три минути, малко по-късно момчето умира във Военномедицинска академия. Причината за токовия удар е оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата. Тогава от ЧЕЗ твърдяха, че нямат отношение към шахтата.

"Шахтата не е собственост на ЧЕЗ", заявиха след инцидента официално от компанията, а главният архитект на столичния район "Триадица" Иван Шишков подаде оставка заради нещастния случай.

В началото на годината пред "България Днес" от Софийската градска прокуратура (СГП) казаха, че разследването е изключително сложно и комплексно, което е и причината да се забави вече близо година. Забавяне е оказала и смъртта на един от следователите към Следствения отдел на СГС, работещи по случая. От разговора стана ясно, че в началото на разследването е имало екип от трима следователи и екип от прокурори, ангажирани с разследването. От СГП бяха категорични, че то не е спирало и тече с пълна сила. Всеки ден в прокуратурата постъпва нова информация, която отвежда разследването в друга посока, и непрестанно се появяват нови въпросителни. "Постоянно изникват нови въпроси, на които се търсят отговорите от район "Триадица" и други институции", казаха от там.

Разследването въпреки това е доникъде вече малко над година. Този път забавянето е заради лошото качество на записите, което предполага, че трябва камерите в района да бъдат заменени от Столична община. Иначе за какво са камери, от които не може да се видят лицата на хората, които са се въртели около шахтата и са извършвали някакви дейности. Точно тези дейности могат да се окажат в основата на трагичния инцидент.

Прокуратурата все пак уверява, че по делото са извършени множество действия и към момента също продължава активно да се разследва. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на определено лице за извършено престъпление от общ характер, наблюдаващият прокурор ще ги прецени и ще реши дали да повдигне обвинения, казва още държавното обвинение.

Реклама

 Незаконен светофар

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) връчи акт на Столичната община за незаконно строителство на светофар пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Това решение пряко засяга случая със загиналия Людмил. Това е така, защото през 2018 г. всички кабели от премахнатия през 2012 година до стария светофар електрически стълб, от който са захранвани обекти наоколо, включително павилионът, чийто захранващ кабел уби 16-годишния Людмил, влизат в шахта (преди 2012 година те са минавали на булеварда). Знае се със сигурност, че през 2019 г. кабелът убиец е бил отстранен, но какво е станало след това, е още неясно. Сега актът е факт след приключила проверка на строеж: "Реконструкция и основен ремонт на светофарна уредба". Обектът се намира на кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Урвич" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Установено е, че строежът е извършен без наличието на строителни книжа, съобщиха от ДНСК.

Тогава от Дирекцията за национален строителен контрол изискаха от Столичната община и дирекция "Управление и анализ на трафика" – СО, данни за извършени от общината строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. "Акад. Иван Гешов" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Реклама
Реклама
Реклама