Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11610542 www.bgdnes.bg

Покривът на Бузлуджа пред падане

Спасяват тавана, преди да рухне, в трагично състояние е 

Покривът на паметника на Бузлуджа е в трагично състояние и има опасност да рухне.

Затова и се подготвя спешен ремонт на монумента, който трябва да започне в най-скоро време.

"Установихме много отделящи се тесери (бел. ред. - малко парче камък, стъкло, керамика или друг твърд материал, нарязано в кубична или друга правилна форма), както и сериозно разслояване между лепилния слой на тесерите и циментовата основа. Циментовата основа е разпукана на много места, което е причинило и отделянето на отделните тесери. Това се дължи на корозията на желязната арматура в бетона и разбира се, на огромното количество вода, което прониква през почти липсващия покрив", разказват от "Проект Бузлуджа", които са се захванали с нелеката задача да спасят емблематичния монумент.

От там посочиха, че има проблем и с позлатяването. По думи на спасителите мозайката изглежда зелена а не златна, както е в оригинален вид, защото златото е почти изцяло отмито.

Реклама

"За да бъде стабилизирана тази мозайка, се изисква изключително прецизна работа на реставраторския екип. Необходима е стабилна платформа, върху която да могат да работят, за която са необходими 17 000 лв.", коментира д-р Никифор Харалампиев от катедра "Реставрация" към Националната художествена академия.

Паметникът е издигнат през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото си име връх Бузлуджа (до 1942 г.), в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. На конгреса е учредена Българската социалдемократическа партия, за чиито наследнички се считат БКП и БСП.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама