Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11610790 www.bgdnes.bg

Личният лекар вади кърлеж БЕЗПЛАТНО

Бум на кръвосмучещите насекоми 

Заплаща се единствено таксата от 2,90 лв., за пенсионери е левче 

Безплатно е ваденето на кърлеж при личния лекар. Пациентите трябва да заплатят единствено потребителската такса от 2,90 лева, а сумата за пенсионери е само левче.

От Националния център по заразни и паразитни болести отчитат през последните дни бум на ухапвания от кръвосмучещите насекоми, някои от които се въдят не само във високите треви, но и падат от дърветата. Месеците май и юни са най-активният период за кърлежите, така че трябва да сте много внимателни.

Реклама

Експерти съветват, ако откриете кърлеж по тялото си, да не опитвате да го вадите с олио, въртене обратно на часовниковата стрелка и други подобни прийоми, а да отидете на лекар. Там може да бъдете леко изненадани, тъй като някои лечебни заведения сами определят цени за манипулацията.

В спешното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич ваденето на кърлеж струва 25 лева. Регламентирано е със заповед отпреди няколко години, като обяснението е, че не се води спешно състояние. Ако пациентът е правил несполучлив опит да си извади кърлежа и част от него е останал в кожата му, се извършва микрохирургична манипулация, която е безплатна.

Именно неуспешният характер на ваденето на кърлеж създава конфликтни ситуации, като пациенти се жалват, че са връщани дори и през нощта, като спешни медици ги насочват към личните лекари.

Болници и частни лечебни заведения предлагат голямо разнообразие от цени за процедурата. В Първомай трябва да дадете 20 лева, докато сумата в Плевен е с десетачка отгоре. В Перник т.нар. екстракция на кърлеж струва 30 лева в работен ден, 45 лева в почивен ден и 60 лева на национален празник. На някои места хирургическата намеса за отстраняването се оскъпява с десетина лева.

Вместо да унищожавате извадените кърлежи, е добре да ги занесете за изследване в Националния център по заразни паразитни болести. Там лаборантите провеждат специализирани тестове, които да установят дали насекомите са носители на лаймска болест или марсилска треска.

В зависимост от това колко време кърлежът е престоял захапан, толкова по-голяма е възможността да предаде заразата.

Реклама

Дори и да сте спазили всичко, не трябва да се подценяват кърлежите и след ухапване да се следи състоянието поне 30 дни, след като е бил махнат. Трябва редовно да следите външния вид на мястото на ухапване и да мерите редовно температурата.

Стотачка на морето

Сто лева достигна таксата за вадене на кърлеж на родното Черноморие през миналото лято. На някои места цената за процедурата при чужденци отново беше 100, но в евро.

Първичният преглед при настинка или стомашно неразположение по време на лятната почивка струваше средно 90-100 лв., показват ценоразписите на частните медицински центрове по морето. Три пъти по-евтино можеше да се плати, ако потърсите медицинска помощ в поликлиниките във Варна или Бургас - около 30 лв.

Реклама
Реклама
Реклама