Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/11616674 www.bgdnes.bg

"Барса" печели първата си КЕШ преди 30 г. със Стоичков. Рексач носи скъсан анцуг за късмет на "Уембли"

Пред смаяния поглед на част британското кралско семейство Христо Стоичков вдига Купата на европейските шампиони и сяда върху парапета на ложата на "Уембли".

Отборът на "Барселона" е спечелил първия си трофей в най-силния клубен турнир и е отместил цяла планина от плещите на своя треньор Йохан Кройф. Исторически момент за целия европейски футбол. Сцената се разиграва на днешната дата преди 30 години на 20 май 1992 г.
Кройф, архитектът на този отбор, завоювал прозвището си "дриймтим", си тръгна от този свят през 2016 г.

Неговият помощник Карлос Рексач, който сега е на 75 години, разкрива пред "Мундо Депортиво" неизвестни подробности около финала срещу "Сампдория", спечелен от каталунците с 1:0. Единственият гол в двубоя отбелязва Роналд Куман от фаул в 112-а минута. Редовното време е завършило без попадения.
"Спечелването на този трофей свали огромна тежест от целия клуб - казва Рексач. - Вече бяхме загубили два финала. Един от "Бенфика" през 1961 г. и след това от "Стяуа" през 1986 г. Поражението от румънците беше особено болезнено. Нанесе ни тежка травма. Когато спечелихме на "Уембли", всички в Каталуния си отдъхнаха. Вече бяхме свободни."
Рексач споделя и любопитна история, останала зад кулисите на финала.
"Глупаво е, н о не мога да го забравя - започва разказа си Карлос. - Носех анцуг на марката "Кройф" и за мен това беше проблем във всеки мач. Просто защото "Барса" официално имаше договор с друга фирма. Отношенията ми с хората от тази компания бяха много добри, но Йохан не искаше да свалям анцуга на неговата марка. Твърдеше, че ни носи късмет. Каза ми: "Не съм суеверен, но ти си сложи анцуга, който освен това много ти отива." Винаги го обличах и ние печелехме. Най-смешното е, че този анцуг не можеше да се държи на кръста ми, защото от всекидневно носене вече беше скъсан на различни места. Не го запазих като спомен, защото той просто се самоунищожи. Не знам дали ни беше късмет или не. Но за всеки случай го сложих и на "Уембли". Никога не съм искал да имам талисмани, за да не им робувам. Но за Йохан реших да направя компромис."
Рексач признава, че след гола на Куман осемте минути до края са му се сторили много дълги. А кой щеше да изпълни дузпите, ако се бе стигнало до тях?
"Първият беше Куман - разкрива Рексач. - Планът ни с Кройф беше, че най-добрите изпълнители ще стрелят в началото. Стоичков и Лаудруп бяха следващите."
В крайна сметка финалът е решен от попадението на Куман. А "Барса" най-после влиза в елитния клуб на отборите, печелили купата с големите уши.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама