Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11618863 www.bgdnes.bg

Момченце задмина Спайдърмен

Рекорд във висините 

9-годишният Михаил покори скала 380 м за 11 часа 

380 метра скала покори 9-годишният Михаил Рафаилов и слага в шапката си Спайдърмен!

Момчето с впечатляващи умения и солиден опит за крехката си възраст постави рекорд, превръщайки се в най-младия български катерач с такова постижение. Михаил успява да стигне върха на Централна стена край Враца заедно с баща си Росен и още един опитен катерач.

"Идеята за покоряването на Централна стена се роди още миналата година. Тогава бяхме на друг масив в региона и Михаил го видя отдалеч. Попита ме: "Тате, може ли и там да се изкатерим?". Пробвахме през есента на 2021 г., но планираните дни бяха дъждовни. Въпреки че скалата беше мокра, решихме да опитаме. Но не стигнахме до върха. Беше много емоционален момент, в който трябваше да му кажа, че не можем да продължим и трябва да слезем", разказа пред "България Днес" таткото на младия рекордьор Росен Рафаилов.

Реклама

Първият неуспех не отказва баща и син и преди няколко дни започват нов опит за покоряване на 380-метровата скала.

"Докато миналата година ни валя дъжд, то сега се сблъскахме с много топло време. Бяхме си подготвили вода предварително, но в един момент свърши. Също така по пътя изгубихме и една радиостанция. Но Михаил в нито един момент не се оплакваше, дори напротив - показа желязна воля. Той се катереше с лекота, въпреки че слънцето го удари в един момент. Цялото изкачване продължи 11 часа, като не сме си поставяли за цел да бързаме. Около 19 ч. вечерта бяхме на върха и доволни от успеха", каза още пред вестника Рафаилов.

Михаил се занимава с катерене от 6-годишна възраст, а през следващия месец му предстои първото международно състезание. Заедно с 60 деца от цял свят той ще се бори в елитна надпревара в Австрия. Надеждата на баща и син е да намерят сериозен спонсор, който да им помага в бъдещите изяви и да може момчето да покаже пред света уникалните си умения.

Централна стена до Враца е изкачена за първи път на 13-14 май 1961 г. от Георги Атанасов и Ангел Петров. С денивелацията си от 350 м и над 500 м в ширина, тя е измежду най-големите стени в България, а маршрутите по нея са едни от най-трудните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама