Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11621660 www.bgdnes.bg

Разкъсаната от вандал картина “Иван Грозни убива сина си” е възстановена

Успешно е завършила реставрацията на пробитата на три места от вандала Игор Подпорин картина на Иля Репин „Иван Грозни и неговият син Иван на 6 ноември 1581 г.“. Това съобщават от пресслужбата на Държавната Третяковска галерия.
Реставрираната картина на Репин ще бъде изложена на 23 май в постоянната експозиция на художника в Третяковката галерия.

Работата по реставрацията на платното продължава четири години. В нея участват учени от Московския физико-технически институт, изследователски центрове на Руската академия на науките и Държавния институт по реставрация. Освен това за целта е създадено и специализирано ателие, в което реставраторите използват най-нови технологии и материали , а също така разработват и собствено ноу-хау. За първи път е използван иновативен подход за изтъняване на лаковото покритие. Заедно с излишния лак експертите премахнват старите реставрационни слоеве от бои, което позволява картината да възвърне оригиналното си цеветово въздействие.

През май 2018 г. посетител в Третяковската галерия нанася няколко удара с метална тръба върху картината на Репин „Иван Грозни и неговия син Иван“. Експонатът е сериозно повреден - платното е разкъсано на три места, повредена е и авторската рамка. Освен това ударите водят и до невидими с просто око скрити щети.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама