Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11631852 www.bgdnes.bg

Нови факти обръщат делото за смъртта на внука на Тома Томов

Татяна Дончева представи нови доказателства, съдът се произнася до два месеца

Бившият депутат смята, че разследващите не са си довършили работата

Нов старт имаше делото за смъртта на 8-годишния внук на бившия депутат и прокурор Тома Томов. Процесът тръгна в четвъртък във Врачанския окръжен съд.

Реклама

Това се наложи, след като Софийският апелативен съд отмени през април произнесената присъда на Димитър Йотов от Мездра. Той беше осъден на 6 години решетки за немарливо държане на оръжия, вследствие на което 8-годишният му син произвел смъртоносен изстрел и убил връстника си Томи.

В късните часове на 8 януари 2021 г. жена, която се прибирала от пазар, намира на ул. "Сливница" в Мездра проснатото на асфалта безжизнено тяло на дете. Разпознава го като внука на бившия ромски лидер Тома Томов, който живее на съседната улица.

Първоначално от полицията бе съобщено, че Томи е загинал след игра с пиратки. След огледа в къщата на Йотов и след аутопсията на детето става ясно, че то е починало след изстрел от ловна пушка. На врата му имало голяма рана, довела до смъртта му.

Като нов защитник на почерненото семейство бившата депутатка, сега адвокат, Татяна Дончева вчера внесе в съда контраискания, формулирани като нови доказателства по делото, заради които се иска по-голяма присъда за Йотов.

След двучасови дебати Врачанският окръжен съд прие представените нови доказателства и ще обяви решението си в двумесечен срок.

"Същината на новите доказателства е, че подсъдимият изобщо не е имал разрешение за лов, въпреки че излизал с местната дружинка. Неговите 4 пушки, от които две ловни карабини са били на най-различни места из къщата му, извън каса или заключено помещение. Така е имало предпоставка да пострада всеки член от семейството или негови гости."

Реклама

Според Дончева най-страшно било напълно безотговорното поведение на Йотов, който обучавал сина си още от 5-годишен да борави и да стреля с пушките му. По въззивното дело сега са представени категорични доказателства, включително показанията на 8-годишното момче, че е обучаван на стрелба от баща си.

Дядото на застреляното момче Тома Томов и до ден днешен е убеден, че майката на стрелеца е помагала тялото на внука му да бъде изнесено извън къщата на Йотови, както и в почистването на кръвта в стаята, в която момчето е било простреляно.

"Няма как 8-годишно дете да не се уплаши, след като е застреляло приятеля си, и да бъде толкова хладнокръвно в прикриване на следите" - категоричен е Томов. Бившият депутат допълни, че според него разследването не си е свършило работата докрай и не е разкрило съучастието на съпругата на Йотов Михаела в този случай.

Прокурори, следователи и много от участниците в делото също са подлагали на съмнение, че 8-годишно момче може да изнесе тялото на съученика си на улицата. А после да почисти всички следи в къщата и по плочника към улицата. Тепърва ще се изясняват обстоятелствата около изнасянето на трупа и почистването на къщата.

Веднага след присъдата Йотов влезе в затвора, но след решението на апелативните съдии бе пуснат на свобода. Неговият адвокат Явор Нотев настоява пред апелативните съдии и на новото дело във Враца, че срещу обвиняемия трябва да отпадне квалификацията на случая като особено тежък. Ако това се случи, Йотов би могъл да получи само условна присъда.

Каре: Спънки

В съда във Враца се наложи делото да се гледа 2 пъти, след като преди края му почина председателят на тричленния състав Иван Маринов. Присъдата бе произнесена впоследствие при новия председател Петя Вълчева и двамата съдии от предишния състав.

Реклама
Реклама
Реклама