7400 коремни преси на 74 години

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Ради Милев е номер едно в света

Ради Милев е номер едно в света

Нов рекорд за "Гинес" от Ради Милев

Счупиха ми скалпел в коляното, учих се отново да ходя, скоро ще тичам 1000 км за 10 дни, обяви ненадминатият атлет от Казанлък

Той трябва отново да се учи да ходи, след като на 73-годишна възраст лекари чупят скалпел в коляното му през август 2021 г. Преди това Ради Милев от Казанлък е рекордьор, пробягвайки хиляди километри в ултрамаратони по целия свят. Прогнозите на лекарите са лоши... Ще трябва ли да прекара останалата част от живота си в инвалидна количка? Коравият българин няма такова намерение! "На 25 май 2022 г. ще направя 7400 коремни преси без почивка, защото на 6 май станах на 74 години - споделя пред "България Днес" Милев. - В началото на юни ще участвам в маратон в София, където съм решен да пробягам в рамките на десетдневно бягане 1000 км. За начало и понеже личният пример е по-силен от хиляди думи, се самопредизвиквам да направя 7400 коремни преси пред свидетели във фитнес център в Казанлък. Началото е на 25 май в 17,30 ч., краят около 19 ч."

Животът на Милев е достоен за филм. По време на операция през миналата година в коляното на 73-годишния тогава Ради Милев се чупи скалпел. Хирургическата интервенция се превръща в сложен ребус. Налага се докторите да вадят строшенето парче от крака на пациента. След подобна интервенция повечето хора са доволни, ако могат отново да се научат да ходят сами. Ради Милев не е от тях. Няколко месеца след операцията на менискус той вече планира участие в ултрамаратони, в които състезателите бягат по няколкостотин километра в рамките на цели денонощия.

"Сега се чувствам добре и вече правя леки разходки от по няколко километра - разказа тогава пред "България Днес" феноменалният бегач. - Поддържам форма и с работа по градината на село. Произвеждам плодове и зеленчуци с отлично качество. Надявам се възстановяването ми да продължи успешно и отново да се състезавам в ултрамаратони.

Влизам в нова възрастова група - над 74 години. Вярвам, че ще успея да нови поставя рекорди. Крепи ме това, че толкова много хора ми се обаждат. Казват, че това, което правя, ги вдъхновява и ги кара да вярват в мечтите си."

Това бяха думите на Ради тогава, а сега те вече са реалност. И в момента българинът държи всички световни рекорди в ултрамаратона за своята възрастова група - над 70 г. Преди операцията неговото тяло е тренирано до такава степен, че той успява да тича в шестдневен ултрамаратон, изминавайки общо 711 км. Това е само един от рекордите на Милев, непостижим за никой друг човек в света. Най-доброто постижение за 48-часово бягане отново е негово - 316 км. Железният Ради намира начин да поддържа формата дори по време на извънредно положение. Заради епидемията от коронавирус той не можеше да тича навън, когато имаше наложена забрана дори за тренировки на открито. Но дори тогава, в самото начало на пандемията през 2020 г., никой не можеше да го спре да чупи рекорди в собствения му скромен апартамент в Казанлък.

"Не се оплаквам - сподели тогава шампионът пред "България Днес". - Изработил съм си дневен режим за дните под карантина. Всеки ден правя 3000 коремни преси, 300 лицеви опори и няколко хиляди клякания."

Голямата цел на Милев е да чупи един по един собствените си световни рекорди и е твърдо решен да продължава да го прави.

Любопитното е, че българският шампион не използва модерните хранителни добавки, които са широко рекламирани навсякъде. Той се храни с натурални нашенски продукти, някои от които произвежда сам на село. По време на 48-часовите бягания Ради никога не спира за повече от пет-шест минути. Обикновено това се случва, когато се налага да отиде до тоалетна. Този вид състезания най-често се провеждат в паркове при т.нар. затворен контур. Въртят се многобройни обиколки по маршрут, дълъг около километър.

"Имам две основни предимства пред конкуренцията - издава Ради. - Повечето участници тръгват много бързо и ме изпреварват доста в началото. Първото ми предимство е, че следвам свой собствен ритъм. Бързам бавно. След като изминат първите 24 часа, огромна част от ентусиастите, които са се напъвали здраво в началото, окапват като есенни листа. Аз си продължавам да тичам в моето темпо. Така лека-полека ги настигам и изпреварвам. В моята възрастова група редовно завършвам първи, но често оставям зад себе си и далеч по-млади състезатели. Второто ми предимство е храната. Не вярвам на енергийните блокчета. Имам си моя система на хранене по време на състезание. С мен пътува съпругата ми и тя действа като мой асистент. По време на обиколките ми дава шипков мармалад, също така пия и много чай от шипки.

На състезания ям и кисели краставички, които са мое домашно производство. Изпивам, разбира се, и водата от буркана, в който са стерилизирани. На всеки изминат километър вземам по нещо за хапване. Истината е, че за да мога за 48 часа да пробягам над 316 км, са ми необходими 15 000-16 000 килокалории. Те не могат да се набавят само с храна. Затова организмът трябва да е привикнал да се справя с недостиг на енергия, приемана отвън. И да разчита на собствените си запаси. Един грам мазнини в човешкия организъм е 9 калории. Ако стопя 1 кг мазнина и я превърна в енергия, това са 9000 калории. При шестдневните бягания си позволявам да ям допълнително картофи и ориз. Такъв е начинът да се справи човек с натоварванията в ултрамаратона."

Под знака на свети Георги

"Роден съм на 6 май, празника на свети Георги Победоносец. Сигурно и затова така съм орисан да се стремя винаги към победата - казва Ради Милев. - В родилното съм проплакал през нощта и вероятно това ми помага да се справям лесно с безсънието и да оставам активен до късно. Но най-важното нещо са упоритостта и постоянството. Без тях нищо не става. Основната ми цел е да покажа, че човек може много повече от това, което си мисли. Ограниченията са само в главата и в мислите ни. При достатъчна воля и добра мотивация може да се постигне много не само в спорта, а и във всяка една област. Вярвам, че всеки трябва да открие и изкачи своя собствен Еверест! Да постигне максималното в областта, в която е най-добър."

Големите успехи

Постиженията на Милев са официално признати от международната асоциация по този вид спорт. В неговата възрастова група българинът държи световните рекорди на 48-часово бягане и за 6-дневно бягане. На 48 часа първите пет най-добри постижения в света са на Ради. Няма дисциплина, в която някой да има повече от 4 най-добри постижения. Милев прави 3634 клякания за 1 час и 17 004 клека за 6 часа, когато е на 65 години. Постижението му е документирано с видеозапис. Признати са му световни рекорди за брой клякания за определено време - за 1 и за 6 часа. По време на 10-дневно бягане в Ню Йорк успява да изтича 1012 км. Поставял е световни рекорди в ултрамаратон в Чехия, Румъния и Унгария.

Забавен ТЕЛК обрича на глад майка и син

Забавен ТЕЛК обрича на глад майка и син

Двама инвалиди, загърбени от държавата, се борят за оцеляване Почти всеки ден Валентин и Станка пропускат обяда, нямат обувки, дрехи и дори легло "Едва оцеляваме! Аз съм на 27 г. и съм инвалид, майка ми Станка също. И двамата не можем да работим и сме на социални помощи с ТЕЛК решения. Тези за тази година още не са излезли

Ергенът Виктор призна: Имам приятелка от три месеца

Ергенът Виктор призна: Имам приятелка от три месеца

Не е имал връзка и с Алекс, както твърдят част от момичетата във формата "Имам приятелка от три месеца, не преди предаването "Ергенът". Не смятам обаче да опровергавам всяка "новина", която излезе, защото не виждам причина да го правя. Така или иначе хората говорят каквото си решат." Това призна пред вестника Виктор Стоянов - Ергена след края на

Томас Лафчис: ПАОК знае как да гостува без фенове

Томас Лафчис: ПАОК знае как да гостува без фенове

"Левски" има предимство с подготовката, Стоилов върши отлична работа Мачовете без гостуващи агитки срещу "Левски" в предстоящите срещи от Лигата на конференциите са малко, но са предимство за ПАОК, коментира пред "България Днес" бившият вратар и собственик на "синия" клуб Томас Лафчис. Двата клуба са намерили начин хем да изтърпят наказанията си

Плеймейтката Галина Атанасова, която си татуира името на Дългия: Слави се е продал!

Плеймейтката Галина Атанасова, която си татуира името на Дългия: Слави се е продал!

Може би никога не е искал идеята за промяна на статуквото да се реализира, а да е изиграл ролята на троянски кон "Най-вероятно Слави се е продал на противника и затова освободи пространство за ГЕРБ и ДПС." Това сподели пред "България Днес" плеймейтката Галина Атанасова. Еротичната моделка гласува за партията на шоумена политик и дори си татуира

Прокурорското синче бияч: Когато съм се бил, съм бил провокиран

Прокурорското синче бияч: Когато съм се бил, съм бил провокиран

Васил Михайлов, прокурорското синче, от което перничани се оплакват, че бие наред и снима зверствата, остава зад решетките. Това реши Софийският апелативен съд окончателно. Васил е син на зам. окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов. Михайлов-младши бе арестуван в сряда след множество оплаквания за побоища над различни хора

Доживот за бившия полицай Караджов,убил родителите си

Доживот за бившия полицай Караджов,убил родителите си

Божурка и Цветан са открити в локви кръв от съседка Намерена е папка в компютъра на сина, наречена "Гадове", пълна с видеофайлове на родителите му Ексченгето Венцислав Караджов, обвинен за умишленото убийство на родителите си, отново чу доживотна присъда. Апелативният съд в Пловдив потвърди най-тежкото наказание за бившия полицай

Актуално

Голямата щерка на Стоичков - Мика, е на баровски остров, не издава с кого е

Голямата щерка на Стоичков - Мика, е на баровски остров, не издава с кого е

Голямата дъщеря на Христо Стоичков - Мика, показа как разпуска с коктейли и плаж, без да разкрива с кого е на почивка на гръцкия остров Миконос. Известно е, че това място е като рай за баровци и богаташи от всички краища на света. Мика е пуснала в инстаграм снимки от релакса си в южната

Черната рокля, с която принцеса Даяна си отмъсти

Черната рокля, с която принцеса Даяна си отмъсти

Известна като най-сниманата жена в историята, принцеса Даяна бързо се превръща в модна икона, когато се омъжва за принц Чарлз. Но дори и след развода тя не се страхува да експериментира с цветовите гами и стилът й остава неподправен и до днес. Но една черна рокля, с която се появява на събитие на "Венити Феър", разбунва духовете и шокира света

Амбър Хърд трябва да плати 10,35 милиона долара на Джони Деп

Амбър Хърд трябва да плати 10,35 милиона долара на Джони Деп

Амбър Хърд официално трябва да плати 10,35 милиона долара на Джони Деп, след като адвокатите на двамата не постигнаха споразумение за опрощаване на част от сумата. Заради това съдия Пени Азкарате издаде писмена заповед, с която направи сумата изискуема. Разбира се Деп трябва да прати на бившата си съпруга 2 милиона долара

Ози Озбърн обяви нов албум - Patient Number 9, излиза на 9 септември (Аудио)

Ози Озбърн обяви нов албум - Patient Number 9, излиза на 9 септември (Аудио)

Рок чудовището Ози Озбърн преминава през тежък период с операции и възстановяване, но добрата новина е, че Принцът на мрака е добре и току-що обяви своя нов албум, съобщи zrockradio.bg. Продукцията носи името Patient Number 9 (Пациент Номер 9). Има и дата за излизането му на пазара и тя е 9 септември. Водещият сингъл вече е при нас и е страхотен

Бабинова в топформа

Бабинова в топформа

В страхотна форма и на точки видяха Весела Бабинова радостните папараци на "България Днес". Актрисата смело крачи из София и може да се похвали с фигура, по-добра от тази, преди да забременее. Бабинова роди в един и същи ден с приятелката си Луиза Григовора през 2020 г. Дъщеря й се казва Йоана, а Луиза има момче - Бран. Да са живи и здрави

Не пропускай

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили получиха нареждане да се изтеглят от град Северодонецк в Източна Украйна след седмици ожесточени сражения, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на властите. Украински представители заявиха, че в града, който до голяма степен е разрушен, не е останало почти нищо за отбраняване и на войските е било наредено да напуснат

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска: Изгониха ме от биатлона!

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска: Изгониха ме от биатлона!

Атанас Фурнаджиев е близък до спорта ни, вярвам, че нещата ще потръгнат "Изгониха ме от биатлона", призна олимпийската ни шампионка в този спорт Екатерина Дафовска. На Общо събрание преди два дни тя бе сменена като президент на федерацията от Атанас Фурнаджиев, който бе и вице в БФС. "Доста усилия положиха и настоящият министър в оставка Радостин

Кантарджиев: Притеснява ме не маймунската шарка, а подвариант на COVID от Гърция

Кантарджиев: Притеснява ме не маймунската шарка, а подвариант на COVID от Гърция

Съществуват две ваксини срещу маймунската вариола, обясни професорът Не се очаква епидемия от маймунска шарка. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция. Това коментира в предаването „Събуди се” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси

Дарин Ангелов яхна мощен звяр

Дарин Ангелов яхна мощен звяр

Мощен звяр яхна Дарин Ангелов, видяха моторизираните папараци на "България Днес". Актьорът е фен на хубавите коли и се е поглезил, като си е взел марково возило. Само да кара внимателно! Снимки: "България

ЦСКА търси нов Кайседо

ЦСКА търси нов Кайседо

ЦСКА търси нов нападател за заместник на скандалния Жорди Кайседо. Еквадорският национал и агентът му Ернан Банято продължават да лазят по нервите на "червените" и по всичко изглежда, че голмайсторът повече няма да играе за клуба. Кайседо все още не се е присъединил към лагера на ЦСКА, въпреки че трябваше да бъде там преди около седмица