Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11655527 www.bgdnes.bg

Топтенисист написа песен за Украйна

Евакуираният от Киев Васко Младенов излива душата си

52 часа пътува до родината европейският вицешампион

Снимки: Личен архив

Емоционална песен за войната в Украйна създаде топтенисистът и певец Васко Младенов. Българинът години наред живя в Киев и бе евакуиран от българските власти в родината в началото на март.

"Написах тази песен "За какво?" на един дъх. Въпрос, на който не може да се отговори. Нито логично, нито хуманно. Никога не съм искал да имам причини да пиша песни като тази. Но именно в творчеството се отразяват истинските емоции и духът на настоящето време", споделя Младенов, който претърпява истински ужас в столицата на бомбардираната страна.

Реклама

В 3-минутното парче се пее за невинните жертви, сълзите и мъката на техните близки, лъжите от страна на Кремъл, красотата на Мариупол, Буча, Харков и Ирпен до 24 февруари, когато падат първите бомби и започват кръвопролитията, както и на Луганск и Донецк до 2014 година. Видеото и посланията са изключително трогателни, а докато Васко работи по музиката и текста от връщането си в България на 2 март, повече от два месеца европейският вицешампион по тенис за юноши до 18 г. не спира да подпомага украински бежанци у нас по всевъзможни начини, включително и настанявайки бягащи от войната вкъщи.

"Аз съм българин. Но в Украйна винаги са ме приемали като свой. Там се чувствах като у дома си и винаги говорех за това открито. Детството и младостта ми са свързани с Одеса, а животът ми след това е по-свързан с Киев. Там тренирах, правех музика, работех, почивах, срещах хора и се наслаждавах на живота. Сега правя всичко възможно украинците да се чувстват като у дома си в такъв труден момент в моята страна. Познати хора и непознати. Сега е важно да се обединим и да си помагаме. Важно е да останеш човек", споделя още двукратният държавен шампион по тенис, който има три музикални албума зад гърба си и подготвя четвърти.

Ден след началото на бомбардировките - на 25 февруари, Младенов публикува видеопослание в социалните мрежи от хотел в Киев до българското посолство с призив да бъде евакуиран. Апелът му бързо се разпространява и той се оказва сред първите наши сънародници, поели с организирани автобуси към родината.

"52 часа път. Изстрели, страх, война, убежища, бомби и ракети. Останахме сплотени заедно и се добрахме до дома. Благодаря на правителството на България, на щаба по евакуацията и на посолството ни за помощта. Шофьорите ни заслужават медали", споделя Васко Младенов.

И продължава: "Сега приятелите ми спят в мазетата, бягат от фойерверки и чуват сирени и експлозии всяка вечер. Много от тях загубиха роднини, останаха без дом и се отдалечиха от войната. Да тръгнем скоро и да се върнем в мирна Украйна и да я възстановите. Вярвам, че скоро украинските градове ще зарадват гледките ни с красотата и атмосферата си под мирно небе".

Реклама
Реклама
Реклама