Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11661703 www.bgdnes.bg

Щъркели звезди пак имат бебета

Драго и Драга са риалити герои в гнездото си 

Щъркелите звезди Драго и Драга имат две бебета, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците.

Предвестниците на пролетта са със статут на риалити герои, тъй като камери излъчват денонощно от гнездото им в самоковското село Драгушиново. В реално време може да се види как отговорните родители с пера се грижат за малките си, а около тях има разпръснати черупки.

Реклама

Във видеовръзката може да се проследят редица емоционални моменти - как Драго неуморно и въпреки трудни метеорологични условия изграждаше семейното гнездо, докато Драга мътеше бъдещите им наследници, и как двамата се грижат за личната си хигиена и визия. Особено емоционални са моментите, в които вали, а Драго с крилото си пази любимата си Драга да не прогизне от водата. Нощем тя спи сгушена, а той стои прав, за да има повече място за нея и да се чувства удобно.

Преди две години те отгледаха три малки щъркелчета, а миналата година отрочетата им бях две. През вчерашния ден Драга неотлъчно стоеше над малките си, като им пазеше сянка от жаркото слънце. А в същото време Драго събираше храна за 4-членната фамилия. За рекордно кратко време малките птици са успели да пораснат и от дружеството посочват, че "растат като гъбки".

Преди години е проведен конкурс за избор на имена на щъркелите, като са получени общо 42 предложения. "Те се оказаха изключително разнообразни - като се започне от актуалните в момента Ковид и Ковидка, минем през класическите Силян и Сирма, провокирани от приказката "Силян Щърка", и стигнем до космическите Андромеда и Персей. Сред предложенията за имена на пролетните предвестници доминираха и различни вариации около името на село Драгушиново, обитавано от семейството бели щъркели. Имаше и по-екзотични като Майсторът и Маргарита, Дамяна и Козма, Ромео и Жулиета, Драго и Гушка и други", казаха още от дружество, като в крайна сметка се спират на Драго и Драга.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама