Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11688970 www.bgdnes.bg

Атакуваме Гърция за лефери

Колкото по-едра е примамката, толкова по-големи риби се хващат

Страхотни лефери се мамят по гръцките брегове тази пролет. Все повече ентусиасти пътуват до Южната ни съседка, за да опитат късмета си на Бяло море, което е само на около час-два с автомобил от границата.

Леферът е може би най-често хващаната риба на спининг от брега. Важно е да се знае кога да търсим този хищник, кои са подходящите примамки и позиции. Леферът, наричан още чернокоп или гофан, е хищна морска риба, единствен представител на семейство Леферови. Има странично сплескано тяло. Опашката е широка и се разделя на две симетрични части. Най-големият уловен екземпляр е с тегло 14,4 кг. Размножават се в началото на лятото или при температура на водата между 18 и 22 градуса.

Реклама

Основният избор на място за улов на лефер зависи от сезона. Понякога рибите се хващат по пристанищата в някой ъгъл, където са заклещили плячката си. Друг път пък пасажите предпочитат дългите плажни ивици или устията на реките в морето. Рибите изключително рядко стоят на дълбочина по-голяма от 1 метър под повърхността. Често дори се виждат преди да нападнат примамката. Особено работещи са повърхностните примамки. Цветове, подходящи за лефера, са жълтеникавите, белите и сребристо-сините. Има правило, че колкото по-голяма е примамката, толкова по-голяма е рибата, която я атакува. Затова все по-често се изпозлват примамки около 19-21 сантиметра. Едрите лефери предпочитат бързата проводка, докато тези под 1 кг се ловят по-добре на бавна проводка с туичове и паузи.

За лефера трябва да се знае, че се хваща най-добре предимно сутрин и вечер. И все пак - точно правило няма. Нерядко най-големите риби предпочитат да си спретнат угощение следобед в горещините. През идната седмица дневните температури в Гърция ще надхвърлят 30-35 градуса. Затова и наличието на хладилна чанта по време на риболов е задължително.

Печен на скара по гръцки

За тази изключителна гръцка рецепта са ви нужни 2 броя лефери; зехтин - 2 с.л.; пресен розмарин - 2 стръка; лимон - 1 бр.; сол и черен пипер.

Почистете старателно лефера, измийте под течаща вода и направете прорези с остър нож през тялото. В корема на всяка риба поставете по два-три резена лимон и един стрък розмарин. Осолете и подправете с черен пипер на вкус. Намажете обилно от всякъде със зехтин екстра върджин. Оставете рибите поне един час, за да поемат добре ароматите.

Скарата на дървени въглища е най-добрият вариант. Преди да сложите рибите да се пекат, извадете от коремчетата им розмарина и лимона. Изпечете от двете им страни до хубав загар. Леферът по гръцки на скара поднесете натюр или с гарнитура по избор. Пие се изстудено бяло вино с лед. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама