Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11692389 www.bgdnes.bg

Янчо Таков разкрива живота си с Лили Иванова

Една от легендите на соца пише мемоари

Истината за другарката Такова и "Всяка неделя" за първи път описва журналистът

Легендарният журналист на соца Янчо Таков пише книгата на живота си, научи "България Днес". Това ще е книга, в която от първо лице за първи път създателят на "Всяка неделя" в годините на развития соц ще разкаже за родителите си - Пеко Таков и Вълка, за престоя си в затвора, за брака си с Лили Иванова и много други знайни и незнайни неща.

Реклама

"Да, пиша в момента, не мога да издавам повече подробности, но ще говорим ранна есен", обясни Янчо пред "България Днес".

Таков-младши никога не е бил един от безгрижните представители на червената аристокрация, нищо че баща му е приближен с години до Тодор Живков. Той е дипломиран архитект и мислещ човек. Ръководи "Всяка неделя" до 1982 г., когато е обвинен, че е опитал да внесе незаконно през държавната ни граница кожени палта от Турция и лежи в затвора над две години. Според него обаче ударът е бил срещу семейството му, а той е бил претекстът. Легенди се носят за цензурата в онези години, което и самият Таков не отрича - имало е, "когато се налага". "Цензурираха се откровени тъпотии и лъжи. Разбира се, и опасността от изкривяване на партийната линия, както пише един наш познат. Имаше и автоцензура. Каква е разликата от днешния ден ли? Няма разлика. Само дето лъжите и агресивната простащина са изначало помилвани от свещената "свобода на словото", споделя Таков.

В спомените си великолепният журналист няма как да подмине и брака си с примата на родната естрада Лили Иванова. Кумове на младоженците тогава са Людмила Живкова и Иван Славков. Бракът на Лили и Янчо не просъществува дълго - само две години. Разводът е през 1975 г. През времето на съжителството си с интелигентния журналист другарката Такова се е чувствала пълноценен член на "златната фамилия". Докато бе снаха на бай Пеко, певицата се засели в надстроения обширен мансарден апартамент на улица "Оборище". След раздялата Янчо се премести да живее на друг адрес, а Лили си остана на "Оборище" - само 2-3 етажа над бившата си свекърва Вълка Горанова.

В книгата за живота си Янчо Таков няма как да не спомене и майка си Вълка. Именно тя, а не Тодор Живков е човекът, чийто принос се отчита и от Израел за спасяването на българските евреи. Името на Вълка Горанова в благородното дело дълго не се споменава нито в книгите, нито в официалните исторически трудове. Чак след като Живков паднал от власт - на 10 ноември, 1989 г., Вълка Горанова и Бети Данон написват писмено изложение до висшите партийни органи, че бившият генерален секретар Тодор Живков няма участие в спасяването на евреите. Въпреки всичко след войната признанието за Горанова идва от Израел. Там вече десетилетия потомците на нашите евреи са наясно, че Вълка Горанова е един от хората, спасили ги от лагерите на смъртта.

"Много неща мога да кажа по въпроса, но предпочитам да го напиша, поне на този етап", каза по повод истината за майка си Янчо Таков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама