Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11784445 www.bgdnes.bg

Платика превзе Панчаревското езеро

Масово платики се ловят на популярното Панчаревско езеро край София. От началото на този месец рибите кълват изключително добре. Търсят се на дълбочина над 3-4 метра, като винаги се навъртат по дъното на водоема. Събират се лесно на захранка и това гарантира емоции с въдица в ръка.

В предишните години ентусиазирани риболовци полагаха усилия да заселят платиката в бент "Панчарево". Това обикновено става след риболов на близкия язовир "Искър", където тази риба има стабилна популация. Хващаните оттам платики се съхраняваха живи в подходящи бидони с кислород и се пренасяха. Рибите от този вид вече се настаниха трайно в езерото и дори са доминиращи заедно с бабушките и уклеите. Хваща се и по някой едър костур и кефал, а изявите на каракудата и шарана са съвсем епизодични.

Реклама

Успешен в момента е риболовът на платика от стената на езерото. Замята се с мачова въдица с монтаж на ваглер. Захранването става с по-тежки топки, които да паднат бързо на дъното. Стръвта обикновено е двойка бели червеи тип "мартеничка" или торен червей. На куката се закачат платики с всякакви размери - от маломерни, та до такива близо килограм.

Любителите на щукарския риболов също не скучаят на Панчаревското езеро през този сезон. Зъбатите хищни риби освирепяват, когато усетят глад. Те се спотайват неподвижно сред водната растителност и дебнат за лесна плячка. Видят ли изкусителна ранена рибка в близост до тях, няма да се поколебаят да я атакуват. Щуките са буквално навсякъде - има ги и на стената, на преливника, на популярния залив, известен като Бъбрека, но най-вече в зоната при Вулканизатора и на устието. Някои наемат водни колела, за да я търсят по-навътре с изкуствени примамки. Удачни са въртящите блесни, които се водят малко под повърхността.

Припомняме, че за Панчаревското езеро не важи пролетната забрана за риболов. То е оставено свободно за въдичарите целогодишно. Иначе откриването на новия сезон за водоемите, разположени на над 500 метра надморска височина, е идния четвъртък - 16 юни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама