Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/11850498 www.bgdnes.bg

Томас Лафчис: ПАОК знае как да гостува без фенове

"Левски" има предимство с подготовката, Стоилов върши отлична работа

Мачовете без гостуващи агитки срещу "Левски" в предстоящите срещи от Лигата на конференциите са малко, но са предимство за ПАОК, коментира пред "България Днес" бившият вратар и собственик на "синия" клуб Томас Лафчис.

Двата клуба са намерили начин хем да изтърпят наказанията си, наложени от УЕФА, хем да се презастраховат от рецидиви, до които би могло да се стигне при наличието на гостуваща агитка, стана ясно преди ден.

Реклама

"Левски" ще приеме ПАОК на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" на 21 юни, гостува седмица по-късно, като и на двата мача от Лигата на конференциите с гръцкия гранд няма да има гостуващи фенове.

"Левски" е задължен да затвори един сектор за домакинството на ПАОК. Причината е наказание, наложено след един от последните мачове на отбора в Европа. През 2019 година столичани трябваше да играят без публика две домакинства - срещу "Ружомберок" (2:0) и АЕК (Ларнака) (0:4), заради ексцесии в предходния сезон, когато тимът отпадна безславно от люксембургския "Вадуц". Тогава УЕФА наказа сините за две срещи без публика, но при визитата на "Ружомберок" делегатът на УЕФА описа, че феновете на "Левски" са разпънали знаме, което не отговаря на протоколите на европейската централа, след което тя задължи столичния клуб в следващото домакинство да затвори цяла трибуна. Срещу ПАОК това ще бъде именно сектор "Г". Така "Левски" ще напълни "Герена" със свои фенове, като на трибуните ще има поне 15 хиляди "сини" привърженици. Грандът от Гърция също има наложено наказание от УЕФА. Отборът ще бъде без фенове при гостуването в София, тъй като беше санкциониран с лишаване от привърженици за следващото гостуване заради ексцесии по време на мача с "Марсилия" от 1/4-финалите в Лигата на конференциите.

Според Лафчис, който след вратата на "Левски" пази и тези на ОФИ и "Панатинайкос" през 80-те години на ХХ век, гръцките грандове са свикнали да гостуват без подкрепа от своите привърженици.

"В Гърция дербитата се играят без гостуващи агитки заради безредиците, които хулиганите създават - обяснява бившият "син" бос. - Това просто е последният начин преди пълното затваряне на стадионите, по който властите и футболния съюз се опитват да опазват реда. Така че, играчите на ПАОК няма да се чувстват неловко в София."

Прогноза за изхода от двубоя, Томас Лафчис не се наема да прави, но като познавач на футбола и в двете държави не се сдържа да даде кратък анализ. "Гърците градят този отбор от години. Да, чета че ще се подсилят, но едва ли нови попълнения ще са готови толкова скоро за мачовете с "Левски".

От своя страна на "Герена" се гради отбор от едва няколко месеца. Но предимството е, че показват огромно желание, особено във важните мачове. А и Станимир Стоилов работи много сериозно, което е видимо, макар и за малко време. В състава му вече има опитни футболисти, които да дадат допълнителна сигурност и самочувствие на целия състав. Още повече българското първенство започва скоро, докато гръцкото чак към края на лятото и настройката на самите играчи, формата им, са предимство, което "Левски" може да използва", завършва Лафчис.

Реклама
Реклама
Реклама