Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/11872249 www.bgdnes.bg

Георги Илиев-Майкъла: Новият стадион на ЦСКА излиза скъпо

Притеснява ме датата 1 април - дано не излъжат феновете

Новият стадион на ЦСКА би трябвало да струва доста по-малко от предвидените между 80 и 90 млн. лева. Това е мнението на бившия директор на "червените" и строителен предприемач Георги Илиев-Майкъла. Във вторник клубът и фирмата строител представиха проекта за нова "Армия", който трябва да стартира на 1 април догодина и да бъде завършен до края на 2024-а. Стадионът ще е с капацитет между 15 и 18 хил. места и ще бъде използван още за концерти и други събития.

"Проектът е перфектен, фирмата е сериозна и има опит в строежи на стадиони - каза Майкъла пред "България Днес". - Все едно са ме слушали какво говорех през последните години. Единствено не ми харесва датата - 1 април. Дано феновете не останат излъгани и стадионът да бъде построен. Цената е малко висока. Такъв стадион може да се построи за около 50-60 млн. лева. Цената на една седалка излиза около 2000 евро. Важно е да се направи и подземен паркинг на три нива, за да се покрият изискванията. Капацитет от 15 000 места е достатъчен, важно е стадионът да се пълни, а не да има 1000 човека. Но това зависи предимно от играта на отбора. Не мисля, че феновете ще идват само заради хубавия стадион."

Реклама

Майкъла се надява, че собствениците ще намерят необходимите средства за нова "Армия". Според бившия футболист на ЦСКА няма нищо лошо името на стадиона да бъде променено. Илиев не очаква спънки от държавата, но предвижда проблеми с различни активисти. "Ще бъда оптимист, когато собствениците депозират 20 млн. лева - казва Майкъла. - Те са достатъчно богати и би трябвало да могат да осигурят парите. Сигурно ще има протести на зелени, жълти. Заради такива нямаме втори лифт на Банско и на Витоша нищо не работи. Но се надявам въпреки това стадионът да бъде построен. Нормално е да се смени името с това на някой от спонсорите - това носи едни 30 милиона за клуба. Почти всички стадиони в Европа се преименуваха."

От фирмата изпълнител обещават по никакъв начин да не нарушават целостта на парка Борисова градина. Идеята е дори след построяването на стадиона да се освободят допълнителни зелени площи. "Най-важното е не само да строим вътре, но и да облагородим самия парк - обявиха от фирмата. - Това, което е парът и неговото зелено пространство, са изключително важни за нас. Но трябва да сме сигурни, че стадионът работи. Трябва да сме сигурни, че всички неща, които се случват на стадиона, няма да нарушат целостта на парка.."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама