Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11873027 www.bgdnes.bg

Земетресение уби хиляди в три държави

След глада - природно бедствие

Сеизмичните вълни опустошават цели региони в Афганистан, Пакистан и части от Индия

Тежко земетресение разтърсва Афганистан в четвъртък сутринта и убива хиляди души.

Трусът е от средна степен - 5.9 по скалата на Рихтер, но бедността и паянтовото строителство в страната и съседните й Пакистан и Индия дават резултат - опустошени са цели региони. Епицентърът е в източната провинция Хост, в близост до границата с Пакистан и прочутата база на "Ал Кайда" Тора Бора. За най-много жертви се съобщава в съседната провинция Пактика - към 13:30 българско време над хиляда души. Ранените само в тази област са минимум 1500. Истинският брой на загиналите вероятно е в пъти по-голям, тъй като Източен Афганистан е най-слабо развитата част на страната, между селищата липсват комуникации и данните за броя на населението са ненадеждни.

Реклама

От останалите силно засегнати провинции - Пактия, Хост, Нанагхар и Газни, не е постъпило дори предварително число на жертвите. В съседен Пакистан издирването и идентифицирането на загиналите също е много трудно - сеизмичните вълни са ударили Северозападната племенна зона - изолирана автономна област на пущуните, чийто терен е подобен на този в Афганистан. Жертви вероятно има и в приграничните села на Индия. Спасителните операции са затруднени не само от природните, а и от криминогенните фактори.

Засегнатите райони са основна база на Ислямска държава в Афганистан. За разлика от предишното правителство, пометено от талибаните за два дни, групировката не се дава толкова лесно и към момента е единствената останала опозиционна сила в Афганистан. Тя често се занимава с отвличане на държавни служители и на редките чуждестранни хуманитарни работници. Настъпилият в страната глад допълнително усложнява ситуацията. Помощ на афганистанското правителство към момента е обещала само Русия. Талибаните бяха "чуждестранни гости" на международен икономически форум в Санкт Петербург миналата седмица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама