Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11873161 www.bgdnes.bg

Пост COVID причинява мозъчна мъгла

Децата също страдат от дълъг коронавирус 

Косопад и промяна в месечния цикъл на жените може да настъпят месеци след преболедуването 

Един от всеки петима преболедували коронавирус на възраст 18-64 години и един от всеки четирима на възраст над 65 години развиват пост COVID синдром.

Реклама

Това съобщиха от здравното министерство, като се позовават на данни от Световната здравна организация и научната литература.

Най-честите симптоми при пост COVID състоянията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (разговорно "мозъчна мъгла"), кашлица, болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние, тревожност, депресивно настроение и други оплаквания, които имат въздействие върху всекидневните дейности на човека.

"В научната литература се съобщава и за случаи на промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане и други", се казва още в документа, разпространен от Министерството на здравеопазването.

Пост COVID е състояние след коронавируса, което се проявява при хора с вероятна или потвърдена инфекция със SARS-CoV-2, обикновено 3 месеца от началото на заразата със симптоми, които продължават най-малко 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза. На този етап науката все още не е категорична какви са причините за тези дългосрочни последици от заболяването. Проблем е, че и няма лечение на тревожното състояние.

Честотата на пост COVID състоянията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ години, следвани от тези в диапазона 65-74 години. Децата също страдат от дълъг коронавирус - според международните данни до една четвърт от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето симптоми.

Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дългосрочни последици за здравето, дори ако протичането на инфекцията е леко или безсимптомно. Особено застрашени са хората, прекарали заболяването тежко, както и възрастните (при които имунната система е значително по-слаба) и лицата с хронични заболявания.

Реклама
Реклама
Реклама