Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11881233 www.bgdnes.bg

Актьорът Георги Мамалев: Депутатите ни показаха среден пръст

Пълно е с некадърни политици, които идват от провинцията

Кой е той

Георги Мамалев е един от най-обичаните български актьори. На 5 август ще навърши 70 години.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1977 г. в класа на проф. Енчо Халачев. Участва в множество постановки, снима се в някои от популярните български филми. Една от най-емблематичните роли му е на Гошо от "Оркестър без име". Мамалев, Павел Поппандов и Велко Кънев създават популярния проект НЛО, а по-късно и едноименното телевизионно предаване "Клуб НЛО".

Реклама

Пред "България Днес" актьорът даде интервю, в което сподели своите впечатления от вота на недоверие и сподели какво мисли за свалянето на кабинета "Петков".

- Г-н Мамалев, очаквахте ли да мине вотът на недоверие?

- Да. Нещата напоследък вървяха много болезнено в тази коалиция. Очаквах да се прояви малко мозък, но явно няма. Егото и материалните средства надделяха. Винаги зад подобни действия стоят финансови взаимоотношения, поне аз така си го представям. За жалост, това не помага на никого от нас. Очакват ни много лоши времена. Всички възможни кризи са в България. От тази ситуация, в която се намираме в момента, всичко може да произлезе. Сега е още добре, ала като дойде есента и зимата, ще е страшно най-вероятно. Имаше един виц: "На вратата чука едно голямо страшно черно нещо. Какво е това, питат другите. Ами светлото бъдеще", отговарят. Казвам го с шега, но изобщо не е смешно. Така ще е, докато случайни хора попадат в политиката. Това, което се направи от "Има такъв народ", те си ги знаят най-добре. Че било заради Северна Македония, са пълни лъжи. Глупости! Други са причините. Егото им е голямо. Неопитност и безцеремонност, това е.

- Искате да кажете, че в партията на Слави Трифонов са нямали нужния опит да влязат в политиката?

- Не са само те. И в големи партии има политици, които са попаднали случайно в парламента. За жалост, тези момченца или момиченца идват от провинцията, обличат се с модерно. Започват да употребяват едни и същи думи, а всъщност нищо не вършат. Много сме зле. Това се нарича безотговорност. Ала ние позволихме на много необразовани, неможещи и некадърни хора да влязат в политиката. И това са резултатите. Партиите са пълни с некадърници. Нямат визия какво да се направи. Най-вече нямат образование. Ако наредим всички министри на България, ще забележим колко странни образования имат. Моята надежда е в новото поколение. Време е за поколенческа промяна. Ново, високообразовано, с ясна визия как България да се развива. Време е да скъсаме с политиката на ДС да се подхвърлят стари папки. Да приключим със задкулисието. Затова аз подкрепям младите и културни хора. Трябва да знаят и езици, за да могат да говорят с лидерите на европейските страни.

- Много хора излязоха на площада в подкрепа на кабинета "Петков", но депутатите не се вслушаха в думите им...

- Политиците показаха на народа среден пръст. С действията си искат да кажат: "Ние ще си правим каквото си искаме, вие не ни интересувате".

Реклама

- Каква е оценката ви за кабинета "Петков"?

- Ако е по шестобалната, четири, най-много четири и половина. Но тази оценка не е толкова валидна, защото правителство бе съставено от коалицията. А тя се управляваше страшно трудно. Ако беше монолитно правителство, от една-две партии, с еднакви възгледи, щеше да е лесно. Но в комбинация орел-рак-щука беше обречена. Редно беше да изкарат поне до пролетта. Ала за това се иска разум за държавата. Всичко останало е мрън-мрън. За да се направи някой на велик и да зареже народа в тези кризи само защото на теб ти е скимнало, това си е най-голямата безотговорност. Дай боже, тези, които постъпиха така, без да си дават сметка за народа, да бъдат наказани от същия този народ. Така се прави в нормалните държави. Действия на некадърни политичета завършват с една тотална безотговорност. Вероятно такъв е и животът им. Очакват ни много тежки времена. Всичко може да се случи. Дори бунтове. Може да се наложи да се действа с твърда ръка. И става лошо, защото гражданите се ограничават. Затова трябваше да се мисли по друг начин. "Ако съборим правителството, по-добре ли ще бъде за народа?. Дали ще е по-добре за моите избиратели". Явно този въпрос не е стоял на дневен ред в партиите, които свалиха правителството. И не зададен в "Ориент експрес", както наричам аз опозицията (смее се). Вижте, аз не съм привърженик на управляващите. Дори не съм гласувал за тях. Аз съм гражданин. Гледам отстрани и изказвам мнение. Когато се вършат подобни действия, трябва да се мисли.

- Четворната коалиция състави правителство уж за да оправи България. Вярно, с много компромиси и т.н. Допуснаха ли грешки?

- Конкретно не мога да кажа. В тази коалиция трябваше да се съобразяват с много неща - с газа, с войната в Украйна, с икономическите ни отношения с Русия. Опитите за действията срещу корупцията и кражбите, които са извършвани преди години, събудиха опасения, че ще излязат наяве неща, които са пазени в дълбока тайна. В крайна сметка тези сили, които свалиха правителството, му намериха слабото място, за да го бутнат.

- Като артист, актьор от дълги години, какво мислите за културния министър Атанас Атанасов? Много ваши колеги бяха настроени негативно към него.

- Не видях действия у него. Не следя какво върши. Момчето е твърде младо и не става за тази пост. За там е подходящ човек с твърда позиция. Министър Наско не е живял у нас, учил е в чужбина. Няма творческа биография в България. За мен на негово място трябваше да е друг човек. Някой с повече познания.

- Вече се заговори, че най-вероятно ще ходим на избори през септември. Виждате ли шанс да се състави кабинет през есента?

- Мисля, че не. През миналата година имахме три вота. Оттук нататък няма как една партия или две да управляват. Просто не виждам как ще се събере такова мнозинство. Ще бъде, както и сега - разбита коалиция. Напоследък си мисля, че ни държат в Европейския съюз само с една цел - да посочват на другите как държава не трябва да живее и да се развива. Ние сме нещо като тройкаджиите на класа, ако мога да перифразирам. Каквото и да се случи, учителката казва: "Не правете като Иванчо". Ще завършва с това, че ни чака много лошо време. Тъжно, тъжно...

Реклама
Реклама
Реклама