Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11883819 www.bgdnes.bg

Проф. Александрова: Маймунската шарка се предава при секс, често - между мъже

Маймунската шарка се предава при секс. Има данни за голямо разпространение след интимности между мъже. Това каза пред Би Ти Ви проф. Радостина Александрова в „Тази сутрин“.

Първите два случая на маймунската вариола бяха открити и в София. „Това, че се разпространява повече в гей общността означава, че вирусът е влязъл при тях. Но той може да се предаде на всеки и не трябва една група от хора да се сочи с пръст“, каза тя.

Реклама

„Добрата новина е, че повечето случаи протичат леко. Едно от предположенията е, че вирусът се е разпространявал скрито. 98% от случаите са регистрирани май, когато бяха открити и първите във Великобритания. Преди това никой никъде не е очаквал да срещне това заболяване“, каза проф. Александрова.

„Вирусът не признава граници, предава се по-трудно в сравнение с коронавируса и беше въпрос на време да стигне до нас“, каза тя. 

Първите заразени с маймунска шарка в България са двама мъже, които са настанени в столични болници. Един от инфектираните се лекува във Военномедицинската академия. Той постъпва там в понеделник със съмнения за варицела, но изследванията показват, че става дума за маймунска вариола. Пациентът се подобрява.

При другия мъж, който е в инфекциозната болница, заболяването също протича леко - температура и обрив. И двамата са пътували през последните две седмици зад граница - в Испания и във Великобритания, но не са дали информация за контакт с болни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама