Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11888960 www.bgdnes.bg

Готвачи лобират да пуснат Токев от затвора

Съдията по делото е в отпуск, готвачът няма да може да се яви на "София Съмър Фест"

Натискат съда да пуска Токев от затвора. Кулинарният бранш зарива градския съд с молби шеф Андре Токев да бъде освободен от затвора, защото е "по-полезен навън, отколкото вътре", както пише в някои от писмата, изпратени до правната институция. Това разбра "България Днес" от свои източници в съда.

Реклама

Колегите на Токев, както и организаторите на предстоящия "Съмър Фест" са изпратили молби готвачът да бъде освободен предсрочно, защото трябва да им помага на фестивала, а един от ресторантите му е получил и официална покана. На събитието се очаква да присъстват президентът Радев и над дузина посланици на азиатски и други държави.

Според източника на съда Румен Радев няма да успее да опита от вкусотийките на Андре, защото съдът се тутка. Съдията, който трябва да определи дата за делото за предсрочното освобождаване на Токев, е излязъл в отпуск. Най-вероятният сценарии е делото да бъде насрочено за 4 юли, а "София Съмър Фест" започва на 1 юли и дори съдът да реши Токев да бъде пуснат, това няма да се случи на момента. Има 14-дневен срок за обжалване и чак когато мине, Токев ще може да се завърне в свободния свят, ако, разбира се, съдът разреши.

Защитата на готвача пусна молбата за предсрочно условно освобождаване преди 20 дни. Кулинарният мастър иска вече да излиза, тъй като половината от наказанието му изтече, а все пак е и примерен затворник и се вихри в кухнята на затвора вече от доста време.

Софийският градски съд обаче не бърза с разглеждането на молбата на шефа за предсрочно условно освобождаване. Дните вървят, а магистратите все още не са определили дата за разглеждане на молбата. Напълно е възможно, докато чака, Токев да си излежи наказанието от 10 месеца в Казичене и тогава да излезе. Като готви зад решетките, освен че поддържа форма в кухнята, по този начин Токев намалява и присъдата си. Ако работиш зад решетките, два дни се броят за три. Дори съдът да реши да пусне готвача предсрочно, през август Токев ще излезе от зандана тъй или иначе.

Топготвачът бе сгащен на 31 октомври след сигнали на граждани за пикап по джанти, който криволичи по Околовръстното шосе на София. Още с приближаването до белия джип униформените забелязват, че три от гумите на колата са спукани, а едната дори липсва. Из медиите се появиха кадри, които показват как Токев шофира близо километър само по джанти, а накрая едната се запалва.

Реклама

Кулинарят успя да сключи споразумение с Районната прокуратура и получи седем месеца затвор, глоба от 450 лева и книжката му бе отнета за година и половина. Към това наказание бе добавена и предишната условна присъда на готвача от три месеца затвор, която също трябва да бъде изтърпяна ефективно.

Токев прекара около два месеца под домашен арест, които му бяха приспаднати, и съответно в момента на топготвача му остават малко над 3 месеца пандиз.

Предстои в най-скоро време да има повече яснота за това кога Токев ще се завърне на свобода и ще може да продължи да ръководи ресторантите, което се оказва доста трудно от затвора.

Шансовете на шефа

Източници на вестника в съда споделиха, че шансовете магистратите да бъдат благосклонни към шефа са доста големи.

Токев е в панделата от малко над 5 месеца, а наказанието му е 10. Той работи всеки ден, тъй като в затвора няма почивки, пандизчиите няма как да бъдат оставени без храна. Ако работиш в затвора, било то вътре, както Токев в кухнята, или на външни обекти, 2 излежани дни се броят като 3.

Готвачът не е правил проблеми, работи усърдно и от известно време е сложил шапката и е запретнал ръкавите в кухнята. Софийският градски съд ще разгледа молбата на Токев в най-кратко време, а шансът кулинарят да бъде освободен е доста голям.

Дори и да не бъде пуснат от Казичене, Токев ще излезе след не повече от 2 месеца.

Реклама
Реклама
Реклама