Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11906833 www.bgdnes.bg

2-метров сом извадиха от Дунав

Значим улов след падането на забраната 

40-килограмовата риба е пусната обратно във водата 

Двуметров сом гигант извадиха от водите на Дунав!

Впечатляващата риба е уловена от въдичаря Теодор Теодорв, който след снимките и видеата за спомен постъпва изключително благородно и връща сома обратно в естествената му среда.

В събота русенецът решава да си пробва късмета край остров Батин. И скоро след това добрият улов го спохожда.

Реклама

Рибарят успява да хване 40-килограмовия цар на Дунава чрез кльонк. Това е уред, които се забива във водата под определен ъгъл. При потапянето се образува въздушен мехур, който с рязко движение на петата се спуква и се получава звук, подобен на отварянето на бутилка вино. Теориите за това как този звук привлича рибата са най-различни, но ефикасността му е известна от древни времена. Кльонкът трябва да бъде направен от дърво или алуминий и се състои от три части - дръжка, нож и пета.

Тодоров решава, че няма да продава трофея на рибна борса, а ще го върне обратно във водата. Причината е, че според него на сома са му отнели около 15 години, за да порасне толкова много, и не си заслужава такава голяма риба да бъде убивана. На кадри се вижда как рибарят се отнася изключително внимателно с рибата и й дава шанс да продължи живота си. Макар и водата да е мътна, се вижда, че сомът е наистина със сериозна дължина. Това се вижда и от снимка, на която сомът е на същата височина с изправения въдичар.

Уловът със сигурност не е най-големият в историята на дунавския риболов, но е сред първите значими след падането на забраната тази година.

Абсолютният рекордьор с великански размери беше изваден от реката преди три години - тежи внушителните 138 килограма и е дълъг цели 2 метра и 78 сантиметра. С чудовището успяват да се преборят Стефан Тодоров от Русе и Димитър Милев от близкото село Пиргово. Дългогодишни рибари с огромен опит бяха възхитени от улова, който е най-голям за този вид в историята на риболова по Дунав.

"Пуснахме 130 метра мрежа и със Стефан още в първите минути видяхме как потъва. На едно място се образува нещо като водовъртеж и веднага ни стана ясно, че там има голяма риба. След това сомът се появи над водата и като го видяхме, се стъписахме колко е огромен", разказа тогава Милев, който е рибар повече от 40 години.

Въпреки внушителните размери на рибата Димитър и Стефан успяват да я качат на лодката само след 5 минути. Сериозното изпитание настъпва, когато приближават брега. Тогава се налага да дърпат сома с колан, за да го довлачат до паркирания наблизо джип. С много усилия успяват да качат рекордьора в превозното средство.

Реклама
Реклама
Реклама