Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11911422 www.bgdnes.bg

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Моруна едва не ме уби, преборил съм над 50 гигантски риби в реката

Гигантска моруна едва не погубва професионалния рибар Светослав Лозанов от град Видин. За това разказва самият той пред "България Днес" навръх Международния ден на река Дунав - 29 юни.

Едва ли има по-голям специалист в улова на есетрови риби от Светослав. Затова и той е познат като Ловеца на речни чудовища. През годините е успял да прибори множество водни исполини, като на сметката си има и такива над 300 килограма. Признава, че този поминък, с който са се прехранвали местните хора по реката от стотици години, вече е в историята. Риболовът на моруни в Дунав е строго забранен заради намалялата популация. Въпреки това историите с кървави битки с водните чудовища още стряскат съня на Светослав. Най-паметен за него остава един излет, в който едва оцелява.

Реклама

Разказва, че в Дунава моруната се лови с така наречените кърмаци. Те представляват множество огромни и много остри куки, вързани на въже и разположени шахматообразно по дъното. Щом пасажът с моруни премине през ченгелите, рибата се закача за тях. Самият Светослав вече не лови моруни, защото за това има забрана. Но още пази спомените за това как се е борил с огромните риби.

"Ловът на моруни е опасен. Има много издавени хора. Аз също имам страховит случай. Беше краят на октомври в района около устието на река Долни Цибър. Изви се буря. Вече бях хванал моруната, но трябваше да я подсигуря. Връзват се опашката и главата. Не може да се вкара в лодката, защото това са огромни риби. И Херкулес да е, няма как да повдигне такова туловище над 200 кг. В един момент като си изви опашката, моруната така ме шибна в главата, че направо ме свали в лодката. Една от куките се заби в ръката ми през кокала. Шурна кръв, увих си дланта с един парцал и я сложих в ръкавица. Свестих се и някак си успях да се добера до брега, при това с вързаната за лодката огромна риба", разказва Светослав Лозанов. Добавя, че в неговия занаят ден година храни. Друга подобна риба може и да не се появи за сезона и затова е принуден да запази самообладание и да пребори исполина. За щастие, след бърза медицинска намеса успява да спаси крайника си.

"Най-голямата моруна, която съм хващал, бе 390 килограма. Истинско чудовище! Малко се поизмъчихме, докато успеем да я извадим от водата. Регистрирана беше навремето във врачанския вестник "Конкурент". Имам друга с тегло 220 кг и дължина над 2 метра. След това последно хванах една 120-килограмова. Пъстругата пък е най-красивата есетрова риба, която съм улавял, цялата е цветна и много вкусна", признава 54-годишният видинчанин.

"Започнах да ловя моруни през 1992 година. Много съм извадил - поне 50 броя. Продавахме ги по кръчмите и ресторантите. Най-ценното е хайверът. 105 долара за килограм струваше първоначално. След това цената на хайвера порасна до 850 евро за килограм. На борсата в Чикаго пък е 1600 долара. Ние вземахме една много малка част от това, което струваше рибата, но все пак всеки трябва да печели по веригата. И в момента има бракониери, които залагат кърмаци за моруни. От Изпълнителната агенция по рибарство често откриват и вадят бракониерски уреди от Дунава. Но това все пак е поминък на населението от години. В момента професионалните рибари по реката ловят основно шаран, сом, бяла мряна, дунавска скумрия", информира Лозанов.

"Навремето самите хора и тези, които изкупуваха риба, се грижеха за запасите от моруна в река Дунав. Този поминък се опитва да го ликвидира Европейският съюз. Първо забраниха улова й за десет години, после за още пет, а сега изобщо не се очаква повече да бъде пуснат отново риболовът на тези видове. Това са същите глупаци, които казаха, че не можеш сам да си гледаш и заколиш прасето, а трябва да викнеш специална организация, за да не се мъчело", гневи се Ловеца на речни чудовища.

"Когато започнаха да строят моста Видин-Калафат, ни събраха рибарите в общината. Попитаха ни как ще се отрази строежът на моста върху риболова. Няма как да се изливат тонове бетон и рибата да бъде възхитена от това. Развалиха се местообитанията й за размножаване. Но все пак за 200 милиона години никой не е успял да го унищожи този вид. Един-единствен екземпляр хвърля милиони хайверени зърна. Природата си знае работата", добавя Лозанов.

Реклама

Светльо разказва и някои много любопитни факти за моруните. Не се знае на колко точно години са тези риби, но е сигурно, че видът съществува още от времето на динозаврите. Според някои учени есетровите риби са на над 200 милиона години и оттогава видът не се е изменил съществено чак до наши дни. На герба на град Видин са изобразени крепостта Баба Вида, житен клас, грозд, риба и корона в горната част. Лозанов е убеден, че рибата е именно моруна, а логото е утвърдено още през 1936 година.

"Моруните живеят в Черно и Каспийско море. В Дунав, както и в някои други големи реки като Волга и Урал, навлизат есента, за да хвърлят хайвер. През този период не се хранят и затова не могат да бъдат уловени на въдица. Румънците ги хващат на делтата на Дунав със специални телени мрежи, които докарват рибата директно при рибарите. Там съсипват много екземпляри, защото няма никакъв контрол. В Черно море може да бъде уловена моруна с метода парагада, който обикновено се пуска за акули. На огромни куки се закача стръв, обикновено риба, пиле или друго месо, и се спуска на голяма дълбочина", обяснява Лозанов.

През миналия век моруна с тегло 510 кг е била хваната край Ахтопол. През 2020 година пък 100-килограмова риба от вида бе спасена и освободена от кърмаци в Дунав. За миналия Никулден акция на в. "България Днес" установи нелегална продажба на моруна на Женския пазар в София, като месото й вървеше срещу 28,50 лв. за килограм. Световният рекорд за уловена моруна е от делтата на река Волга при Каспийско море в Русия през 1922 година. Тогава там е изваден воден гигант с тегло 1224 кг и дължина цели 7 метра.

Реклама
Реклама
Реклама