Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11914271 www.bgdnes.bg

Българските ловци скачат на забраните

Българските ловци официално се включиха в защитата на лова в Европа. Това стана по време на съвещание, организирано от Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България". Родните авджии ще подпишат петицията на Федерацията на европейските ловни асоциации. До момента тя е подписана от близо 50 хиляди ловци от всички европейски страни, като целта е да се съберат 1 милион подписа.

Любителите на това хоби са възмутени, че ЕС ненужно ограничава важни ловни практики. Например прилага се натиск за ограничаване и спиране на контрола върху популациите на едрите хищници от ловните организации в някои страни. Това се случва дори когато ловците са били от ключово значение за възстановяването на тези видове. Има предложение дори да се сложи край на лова и риболова на 10% от територията на Европейския съюз.

Сред исканията на ловците са природозащитната политика да стимулира стопанисването на дивеча от самите тях, включително в защитените територии. Предложена е и нова регулация за възстановяването на природата, която предоставя подходящи екосистеми и местообитания за дребен дивеч, особено влажни зони и земеделски земи. "Искаме ловците да бъдат признати като част от решението за природата, а не като част от проблема. Искаме нашето културно наследство да се зачита. Това е жизненоважно за бъдещето на една разнообразна Европа", се казва в петицията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама