Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11925909 www.bgdnes.bg

Първият ни доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги: Стреляха по мен със снайпер и ракета

Пих кафе с един легионер сутринта, преди да го разкъса снаряд

Първият бг доброволец, който замина да се сражава в Украйна против руското военно нашествие - Иван Калчев-Глиги, се върна за кратък отпуск в родината. За "България Днес" легендарният воин сподели, че е обучаван от един от най-големите в момента бг капацитети по военно дело - Калин Димитров, който сега се намирал в Киев. Заради ултрамодерното въоръжение, изискващо специфични умения, и сериозните рискове обаче Украйна едва ли ще приема повече доброволци без военна подготовка, научи "България Днес".

Иван е с чин редник, но смелостта и вярата му в победата са неговият "маршалски жезъл в раницата". Той признава, че е имал много драматични моменти на фронта.

Реклама

"Стреляли са ме четири пъти - с ракета "Круз", снайпер, миномет и дори с ракетна установка - ГРАД. Но оцелях!", довери за изданието Иван Калчев-Глиги.

"Един от ударите попадна в съседна сграда, веднага се евакуирахме. Звукът беше като от ниско прелитащ изтребител. Представите ни за войната, които са изградени от филмите, са абсолютно неверни. Фронтовата линия обхваща нашата артилерия и тази на противника. Навсякъде в тази зона можеш да умреш", сподели смелчакът.

Той е на мнение, че "превъзходството на руското оръжие" е най-големият кремълски фейк. "Тези оръжия, които руснаците ги имат по документи, не се знае дали реално могат да стрелят", смята Глиги.

За загубите на украинската армия и на "легионерите" от други държави, които се сражават там, бг воинът предпочита да не говори, защото това може да даде козове на противника. Пред медиите обаче Калчев призна, че от неговия батальон са загинали четирима човека.

"Двама ги познавах само по физиономия, с единия бяхме по-близки. Сутринта, преди да го разкъса снаряд, пихме кафе заедно", разказа бг доброволец номер едно на фронта в Украйна.

Иван Калчев-Глиги никога не разкрива самия механизъм на действие на своя батальон, стратегията и тактиката на воденето на самите бойни действия, защото всичко това се води военна тайна. В социалните мрежи той неотдавна сподели, че "тук, близо до фронта, няма постоянни позиции, нито пък се въртим по график". Всички бойци изпълнявали различни длъжности в зависимост от ситуацията.

"Може ту да си шофьор, ту да обслужваш базата, ту да патрулираш, независимо дали по списък си просто пехотинец, картечар или оператор на нещо антитанково. Ако много се скапеш - те пращат ротация в града в едно подземие да се възстановиш. А там е толкова скучно, че бързо се възстановяваш", смекчава с малко хумор описанието на суровите фронтови делници Иван Калчев-Глиги.

Реклама
Реклама
Реклама