Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11932248 www.bgdnes.bg

Ружа Игнатова стигна до Топ 10 на ФБР

Криптофараонката се нареди до кръстника на наркотрафика Рафаел Каро Кинтеро

Федералните дават 100 бона за информация, която ще доведе до ареста на русенката

Ружа Игнатова вече е в Топ 10 на най-опасните и най-издирваните престъпници от ФБР. Това е едва 11-ата жена, избрана да бъде един от десетте най-издирвани бегълци в цялата 72-годишна история на Федералното бюро за разследване. Снимката на Игнатова стои редом до тази на кръстника на наркотрафика Рафаел Каро Кинтеро и още 8 други топбандити (виж карето). Федералните дават 100 хиляди долара награда за информация за Ружа.

Реклама

"Ружа може да си е направила пластична операция или по друг начин да е променила външния си вид", изказват притесненията си и предупреждават от ФБР. От бюрото добавят, че Игнатова пътува с въоръжена охрана.

Криптокралицата е обявена за издирване за участие в мащабна измама. От приблизително 2014 г. за Игнатова, Себастиан Грийнууд, Дейвид Парк и много други се смята, че са измамили с милиарди долари инвеститори по целия свят.

"Игнатова е основател на OneCoin Ltd., базирана в България компания, която предлага на пазара предполагаема криптовалута. За да изпълни схемата, Игнатова е направила неверни изявления, за да привлече инвестиции в OneCoin. Твърди се, че тя е инструктирала жертвите да прехвърлят инвестиционни средства към сметки в OneCoin, за да закупят пакети OneCoin, карайки жертвите да изпращат банкови преводи. Смята се, че по време на схемата OneCoin измамените са завлечени с повече от 4 милиарда долара." Това пише в официалното съобщение на ФБР.

"Игнатова се възползва от вълнението около криптовалутите, за да привлече нови инвеститори. Въпреки че се твърди, че компанията е използвала много от термините, свързани с виртуални валути, изследователите смятат, че OneCoins не са добивани по традиционния за криптовалутите начин. Освен това стойността на OneCoin се определя от компанията, а не от пазарното търсене." - пишат още американските разследващи.

През 2017 г. САЩ обвиниха Ружа Игнатова и брат й Константин за организирането на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Става въпрос за дейността на мрежата от компании, стоящи зад името OneCoin - едноименната българска криптовалута, донесла на основателите си милиардни печалби през последните години и ощетила жертвите си с толкова.

Реклама

Братът на Ружа, Константин Игнатов, остава на свобода под гаранция в очакване на присъдата. Той беше арестуван още през 2019 г. за участието си в схемата, но произнасянето на присъдата беше отложено, тъй като Игнатов сътрудничи на американските власти.

По-рано този месец присъдата на Себастиан Грийнууд, един от вдъхновителите на измамната схема OneCoin, беше отложена за май 2023 г.

Дейвид Пайк, друга фигура в схемата, получи две години условно през март, след като се призна за виновен през октомври миналата година.

Криптофараонката изчезва безследно през октомври 2017 г. ФБР губи следите й след полет от София за Атина. Пътуването е определено от американските власти като "необичайно". Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. Оттогава българската не се е появявала нито публично, нито във виртуалното пространство. В етап от разследването срещу нашенката имаше подозрения, че тя може да се укрива при радикални терористи, тъй като имаше сведение, че финансира такъв тип организации в Близкия изток.

 Класацията

Игнатова се нареди до едни от най-опасните бегълци от правосъдието в целия свят. Снимката на криптофараонката застана до тези на Рафаел Кинтеро - смятан за кръстник на мексиканския трафик на наркотици и издирван за убийството през 1985 г. на федерален агент на САЩ. Друг от най-опасните престъпници в списъка е Юлан Адонай Арчага Кариас. Беглецът е смятан за лидера на Мара Салвантруча, по-известна като MS-13. Това е международна престъпна банда, възникнала в Лос Анджелис, Калифорния, през 70-те и 80-те години на миналия век. Първоначално бандата е създадена, за да защитава салвадорските имигранти от други банди в района на Лос Анджелис. С течение на времето бандата прераства в по-традиционна престъпна организация. MS-13 се характеризира със своята жестокост и съперничеството си с бандата от 18-а улица.

Хосе Родолфо Виляреал-Ернандес, известен като Ел Гато, пък е издирван за организирането на убийството на мъж в Саутлейк, Тексас, през 2013 г. За Ел Гато наградата е най-голяма, ФБР предлага до 1 милион долара за информация, която може да доведе до ареста му.

Това са едни от най-закоравелите бандити в Топ 10 на ФБР, където вече е и Ружа Игнатова.

Реклама
Реклама
Реклама