Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11941128 www.bgdnes.bg

Катя е най-дълголетната аптекарка у нас

Над половин век помага на хората 

Бърка отвари с 3000 лечебни растения 

Доли ЛУКАНОВА

75-годишната Катя Иванова е най-дълголетната аптекарка у нас! Повече от половин век тя помага на хората в Горна Оряховица. Знае над 130 рецепти, за които използва повече от 3000 билки.

"Фармацевт съм от 54 години, а вече над три десетилетия се занимавам с билколечение. Наследих страстта си от моя прадядо - известния знахар Начо Начев", споделя пред "България Днес" Иванова.

Реклама

Повечето билки в аптеката си ги събира сама. Рецептите й помагат за бъбречни, нервни, гастроентерологични, кожни и гинекологични заболявания. За да обогатява постоянно познанията си по фитотерапия (лечение с растения), аптекарката и до днес не спира да чете специализирана литература. Освен това постоянно контактува с народни лечители и учени от Колумбия, Русия, Румъния, Чехия, Сърбия и Македония, работещи в областта на билколечението.

"Това е строга наука и са верни думите, че за всяка болка има билка. Разбира се, при по-сериозните заболявания лечебните свойства на растенията не могат да заменят лекарите. И все пак действието им може да е изключително благоприятно и да подпомогне основната терапия. Като фармацевт познавам и лекарствата и се случва да правя билкови рецепти въз основа на рецептите, които лекарите изписват", обяснява Катя.

При нея пристигат хора отвсякъде. Почти няма заболяване, за което да не са я молили да им направи цяр.

"Идват много хора с упорита кашлица, бронхити, анемия, лош холестерол, дори безплодие. Не са малко и тези, които търсят спасение от раковите заболявания", допълва специалистката.

Котешка стъпка, равнец, глухарче, невен и черен оман са съставките, които помагат за премахване на злокачествения тумор. Котешкият нокът пък, който е перуанска билка, е най-силното противовирусно растение.

"Единственото нещо, за което не мога да открия лек, това е злобата", допълва най-дълголетната фармацевтка у нас.

Реклама
Реклама
Реклама