Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11941279 www.bgdnes.bg

Баба спринтира и се мисли за млада

Щастие в дом за хора с деменция 

92-годишната Радка вярва, че е на 46 години, паметта я предава 

Доли ЛУКАНОВА

92-годишна жена спринтира, мислейки си, че е на 46 години. Баба Радка живее в дом за хора с деменция в монтанското село Бистрилица. Червенокосата фурия все още живее в 1976 г. и се сърди, когато някой се опита да й каже каква е истинската й възраст.

"Големи спорове водя с нея, не можем да се разберем", споделя весело пред "България Днес" социалният работник от дома Ралица Цанова.

Реклама

Баба Радка има син и дъщеря. Преди няколко години те решават да я поверят на грижите на специалистите в селото заради неврологичното й заболяване. Оттогава възрастната дама внася настроение и сред персонала, и сред потребителите на социалното заведение. Екипирана в спортен екип, тя често спринтира по алеите и събира очите на всички.

В дома живеят още 55 човека - някои с деменция като баба Радка, други с алцхаймер. От всички кътчета на България са се събрали бивши спортисти, културни дейци или обикновени работници. Общото между тях е, че на всеки паметта го предава.

"Някои се сещат периодично по-стари работи, след това изключват. Близките им идват да ги виждат, но те често не ги помнят. Когато се приберат у дома, се разстройват, затова винаги препоръчваме да правят разходки до близкия манастир например и след това да ги оставят в дома", разказва директорът Иван Иванов.

Когато близките им идват на свиждане, персоналът трябва да им казва, че това са дъщерите, синовете, братята и сестрите им.

"Имаме няколко двойки. Те може да не помнят близките си, но един за друг не забравят. Излизат на романтични разходки, хванати ръка за ръка, и си приказват с часове. Имаме си и няколко групи от приятелки, които се забавляват заедно и не се делят една от друга", допълва Цанова.

Реклама

Обстановката в дома за хора с деменция е топла и задушевна. За разлика от повечето такива заведения у нас, тук всички са като едно голямо семейство и се грижат един за друг. Обитателите са чисти, спретнати и широко усмихнати. В социалните мрежи близките на настанените редовно изказват благодарност и това си има основателна причина. Всеки ден потребителите се занимават с различни неща и си прекарват страхотно. Плетат, оцветяват, четат книги и вестници, изрязват и лепят шаблони, изработват различни неща. Имат си дори и зеленчукова градинка, в която си отглеждат тиквички, краставици и домати.

"Веднъж в месеца боядисваме косите на дамите. Правим им и маникюр. Два пъти в седмицата им давам сладолед, директорът ни гледа боровинки и често им носи. Ходим до близки манастири, правим разходки наоколо. Хората се чувстват щастливи", споделя още Ралица.

В дома си имат и специална зала за спорт с различни уреди. Упражненията могат да забавят по-нататъшното влошаване на болестта алцхаймер, а някои физически упражнения срещу деменция поддържат мозъка в добро състояние и забавят процесите на преждевременно стареене.

Реклама
Реклама
Реклама