Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/11953023 www.bgdnes.bg

Петър Белберов: Кубрат да не бяга от стила си

Петър Белберов е дългогодишен национал на България в тежка категория. Бронзов медалист от европейското първенство в Самоков 2015. Познава отлично Кубрат Пулев, тъй като често му е бил спаринг партньор. Пред уоutubе канала "Спортната джунгла" и "България Днес" той сподели очакванията си за двубоя с Чисора.

- Петре, два месеца след предишния мач на Кобрата с Джери Форест му предстои ново изпитание. Доста по-сложно.

Реклама

- Останах с добро впечатление от Чисора в последните му мачове. Тези 5-6 срещи в повечето случаи са загуби, но игра със сериозни противници. Във форма е и мисля, че ще се получи качествен бой. Кубрат също показа доста добра форма в последния си мач. Изненадващо предвид противника му, който не беше кой знае колко високо ниво, но в същото време бе солиден боксьор.

- Само два месеца между мачовете с Форест и Чисора - Кубрат никога не е имал толкова бърза нова среща. Може ли да окаже влияние това?

- Със сигурност. Това е тежка категория, сериозни мачове. Много продължителни са - 10-12-рундови. Изисква се сериозна физическа подготовка. В повечето случаи се амортизираш след тежките подготвителни лагери, както и след самите мачове. Много често боксьори, когато скачат бързо на следващ бой, не успяват да се подготвят толкова добре. Занемаряват тренировките, разчитайки, че в предишния мач са играли добре. Това често им изиграва лоша шега.

- В първия мач с Чисора Кобрата спечели убедително. Това може ли да окаже психологическо влияние на британеца, или да го надъха?

- Беше отдавна. Нито единият, нито другият може да се осланя на предния мач. Вече са различни боксьори, независимо дали някой от тях е променил стила си. За мен лично тогава беше абсолютно категорична победата на Кубрат. Въобще нямаше спор. Даже това 2:1 съдийски гласа беше странно решение. Сега мачът ще е в Англия. Там Кобрата трябва да бъде изключително убедителен, за да може да вземе този мач.

- Обикновено там реферът и един от съдиите са британци. Няма представител на другата страна. Сега най-вероятно пак ще е така.

Реклама

- Това определено ще е фактор. Много е важно кой ти стои зад гърба. Екипът на Чисора разчитат в момента да победят един солиден боксьор, който вече е към края на кариерата си. Говоря те как гледат на мача. Да избутат Чисора отново в десетката, за да може да има възможността да играе мачове за по-сериозни пари и титли.

- Какъв ще е ключът за Кубрат Пулев в мача с Чисора?

- Както си играе, неговият си стил трябва да следва. От дистанция, въобще да не влиза в клинчове, размени на удари и близък бой. Да има сериозна издръжливост, за да може да играе през цялото време от дистанция.

- Какво ти направи впечатление от филмчето за двамата, който направиха? Кубрат показа актьорски талант - изяде телефон.

- Кубрат се продава по този начин. Иска да привлече вниманието. Дали някои хора го възприемат за добро или лошо, дали го харесват или не, факт е, че това привлича вниманието. България е малка страна, за да можеш да си в светлините на прожекторите, понякога се налагат и такива неща. Попаднаха ми различни коментари. Някои ги приемат с насмешка и ирония, други по-сериозно. В крайна сметка това е шоу за зрителите.

- Ако загуби от Чисора, дали това ще означава край за Пулев?

- Не мога да кажа дали това ще значи "край". Негов личен избор е.

- Не е ясно дали ще има заложена титла - пояс, който да помогне на победителя да влезе в Топ 15 на ранглистата и да претендира за потенциална атака на титлата. Една победа над Чисора колко ще доближи Кобрата до мечтания мач?

- Чисора не е в Топ 10 в момента. Затова не смятам, че победата ще гарантира на Кубрат мач за титлата. По-скоро не. Ще трябва да направи още един-два мача с противници от Топ 10. Тогава ще може да се говори за атака на титлата. Този мач е да се изкарат солидни средства.

- Има информация за потенциален мач на Джо Джойс и Кобрата. Какво може да се каже за този боксьор?

- С Джо Джойс съм играл няколко пъти спаринги в Англия. Той е с много нестандартен стил. Късно започва с бокса. Страшен темповак е. Не спира да пуска удари. Няма тази техника, която се очаква. Изключително силен, много голям чисто ръстово и физически. Държи сериозно темпо, постоянно пуска удари. Те са много тежки. Неудобен съперник. Много гаден боксьор, срещу когото да играеш. Ако се срещнат двамата, от екипа му ще разчитат на това като лесен мач за Джойс. Да направи още една победа. Не виждам защо биха се съгласили на мач с Кубрат, тъй като той в момента е извън десетката. А Джойс е сред топпретендентите за една от титлите. Ако играе с Кубрат, рискува. Така че трябва да го мисли за наистина много лесна жертва, за да се бие с него. Не виждам друга логика. Докато за Кубрат това ще е добър мач.

- Вашата прогноза за срещата с Чисора?

- Прогноза не мога да дам, тъй като не знам каква е била подготовката на двамата. Ако Кубрат е в добра форма, бих заложил на него. Играе ли, както по принцип го прави, ще победи. Чисора в последните години показва по-добра форма. Ако Кубрат не е достатъчно добре натрениран и не е изиграл качествени спаринги, има голяма вероятност и да бъде победен.

Реклама
Реклама
Реклама