Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/12059193 www.bgdnes.bg

Acibadem лекува тумори с нова, ЯМР-направлявана лъчетерапия advertorial icon

Ракът е заболяване, при което възниква неконтролируем растеж на клетки в дадена част от тялото, който може да се разпространи и в други части. Болестта може да започне почти навсякъде в човешкото тяло, съставено от трилиони клетки. Когато клетки растат по неконтролиран начин, те могат да формират бучка, подутина, маса, която се нарича тумор.

Отделението по радиационна онкология Acibadem в Турция предоставя първокласни грижи за пациенти с всички видове онкологични заболявания. Acibadem разполага с една от най-добре оборудваните клиники за лъчетерапия в света. Без значение от какво лечение се нуждае пациентът, центърът е оборудван с високотехнологична апаратура, включително ЯМР-направлявана лъчетерапия с MRIdian, адаптивна лъчетерапия с Ethos, Truebeam, Trilogy, Tomotherapy, Кибернож и Гама нож, които представляват уреди за стереотактична радиохирургия.

Апаратурата обаче не е достатъчна, за да осигури първокласно лечение. Успешното лечение изисква висококвалифицирани и опитни лекари, които да изберат най-доброто решение за всеки пациент. Всеки член на отделението по радиационна онкология в Acibadem има своя собствена област на специален фокус и познания. Всеки разполага с висока експертиза в конкретна сфера на радиотерапията.

Лекари от цял свят изпращат пациенти с онкологични заболявания в Acibadem по две причини: най-съвременното технологично оборудване и изключителния опит на медицинските екипи. Един от тези пациенти е Мирослав, насочен към Acibadem от лекар в Сърбия:

„След биопсия на простатата, лекарят ми препоръча лъчетерапия. Имам рак на простатата. Тогава не знаех много за уредите за лъчетерапия. По-малкият ми брат работи за компания за здравни технологии в Швейцария. Разказах му за диагнозата си и какво ми предложи лекарят като лечение. Той първоначално беше шокиран от болестта ми. Въпреки че ракът на простатата е най-често срещаният вид рак при мъжете, човек никога не мисли, че някой от близките му ще получи такава диагноза някой ден. Ден по-късно обсъдихме какъв е най-добрия вариант за моето лечение. Той ми изпрати информация за лъчетерапия, направлявана от ЯМР. Това се счита за най-новата технология за радиотерапия. Нарича се MRIdian. Според професорите, той осигурява ясен фокус върху тумора, като го атакува с високоенергийни лъчи и има безпрецедентно ниво на точност при лъчелечение. Но нито една болница в Сърбия не разполага с тази технология. Въпреки това, ние намерихме болница в близост до страната ни, която разполага с апарата и има много квалифицирана клиника по радиационна онкология. Намира се в Истанбул, Турция. Болница Acibadem извършва това лечение. Освен това, те са един от първите центрове, които използват тази технология. Затова имат сериозен опит и познания за работа с MRIdian. Също така е интересно, че когато прочетох статията за техния опит с MRIdian, написана от екипа специалисти по радиационна онкология на Acibadem, разбрах, че те имат много пациенти с рак на простатата и висок процент на успеваемост”.

Така Мирослав пристига в Истанбул и болница Acibadem, където се среща със специалист по радиационна онкология. Консилиум от специалисти в лечението на рака изготвя плана му за лечение. Лекарите назначават ЯМР-направлявана лъчетерапия. Мирослав преминава 5 сесии на лъчетерапия. След проведеното лечение туморът е ликвидиран.

Отделението по радиационна онкология в Acibadem приема по около 1300 новопостъпили пациенти всяка година. Те пътуват до Истанбул от различни краища на света. Д-р Енис Йозяр, професор по радиационна онкология, твърди, че в клиниката се използват най-новите технологии, а благодарение на новия апарат MRIdian лекарите имат възможността да увеличат дозата и да постигат по-добри резултати без повишаване на токсичността и страничните ефекти. Оценката на пациентите се извършва с мултидисциплинарен подход от противотуморни бордове. В болницата има общ противотуморен борд, борд за рак на гърдата, за тумори на храносмилателната система, за урогенитални тумори, детски противотуморен борд и др.

Професорът по радиационна онкология д-р Бану Аталар отбелязва, че MRIdian обединява два апарата в едно: ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и устройство за лъчетерапия, което води до по-добро визуализиране на тумора и по-точно прицелване в него. „Друго предимство на системата MRIdian е, че дава възможност за адаптивна лъчетерапия. Адаптивна лъчетерапия означава, че дори ако пациентът се движи по време на облъчването, както се случва с дишането или биенето на сърцето, лекарят и радиологичният екип могат да адаптират лечението според тези движения. Или простичко казано, апаратът MRIdian позволява да коригираме лечението в зависимост от моментната анатомия на пациента и движенията вътре в тялото. Вярвам, че тези предимства ни позволяват да лекуваме пациентите все по-добре с всеки изминал ден“, допълва тя.

Acibadem е един от малкото онкологични центрове в света, които използват устройството MRIdian при лечение на рак на панкреаса, простатата, черния дроб и други локации. За да научите повече, можете да се свържете с информационния офис на Acibadem в София:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Реклама
Реклама
Реклама