Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12098068 www.bgdnes.bg

Шарани бият на езерото "Загорка"

Майсторът Симеон Костадинов ги дърпа на земен червей с червена захранка

Страхотни шарани с всякакви размери се ловят яко на популярното езеро "Загорка" край Стара Загора. С това се похвалиха запалени рибари пред "България Днес". Майсторът на въдицата Симеон Костадинов успява да надърпа няколко едри парчета само за броени часове. Рибите са много борбени и адреналинът се вдига на максимум, разказва той.

Истински екшън настава, когато на кукичката му се закача шаран с тегло 5 кг. Рибата в крайна сметка е извадена успешно, а Симеон издава своята тайна. Той лови с т.нар. монтаж "метод фидер" с плоска кошничка, която пълни с червена на цвят ароматна захранка. На куката за примамка закача едър земен червей, който се оказва неустоим за шараните. Няколко от рибите първоначално успяват да скъсат тънкото му влакно, но той показва класа и следващите екземпляри вече се предават в кепа му. Костадинов е родом от град Сандански и е получил първите си уроци в риболова на близката река Струма. Сега е оставил плувката настрана и се е преориентирал към шараните на фидер. Обещава да запали по риболова и дългогодишната си приятелка Боряна.

Реклама

"Загорка" е изкуствено езеро, разположено в парк "Бедечка" в североизточната част на Стара Загора. Изградено е в периода 1952-1962 г. Езерото се захранва от водите на река Бедечка. Кръстено е на намиращата се в непосредствена близост пивоварна. В него живеят и се размножават над 100 диви патици и други водолюбиви птици. Езерото се зарибява ежегодно, в него се провеждат състезания по спортен риболов, корабомоделизъм, триатлон и други водни спортове. В близост се намира и 670-годишен чинар рекордьор.

На водоема важат и определени правила от домакина - спортен клуб по риболов "Стара Загора". На място се издават годишни членски карти, като отстъпки има за деца, пенсионери и инвалиди. Иначе стандартната дневна такса за риболов е 15 лева, като тя дава право на риболов с 2 въдици с по 1 монтирана кука на нея. Риболовът се извършва в източната част на езерото. Спининг риболовът с изкуствени примамки е позволен навсякъде освен в частта между мостовете.

Забранено е задържането на риба над регламентираната норма от 3 кг дневно. Задължително се връщат обратно във водоема шарани с тегло под 1,5 кг и над 4 кг, бели амури с тегло над 5 кг, японски шарани. Всички есетрови риби, както и хищници като бяла риба, щука, сом, костур, кефал също се пускат. Риболовът се извършва от 7 часа сутрин до 20 часа през летните месеци. Предвиден е и билет само за следобеден излет след 13 часа в делнични дни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама