Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12204950 www.bgdnes.bg

Мъжете обуха поли в жегата

Новият тренд след брадите

Тон за песен даде секссимволът на Холивуд Брад Пит

Мъжките поли са нова модна тенденция, която отново се превърна в тренд сред силния пол. Тон за песен даде секссимволът на Холивуд Брад Пит. Само преди дни той се появи на световната премиера на екшъна "Вълкът куршум" в Париж. Бившият на Анджелина Джоли бе избрал костюм от две части в шоколадовата гама. Само че вместо панталон Брад Пит носеше пола. Алтернативната визия се допълваше от високи кубинки, обути върху голите крака на актьора. Върху баджаците на Брад Пит се виждаха някои от татуировките му - глава на носорог и човешки череп. Всъщност звездата и преди се е издокарвал с пола - през 2004 г., когато промотираше филма "Троя". Тогава обаче това беше оправдано, защото Брад играеше ролята на героя Ахил, който през цялото време е облечен в туника.

Във "Вълкът куршум" Пит играе ролята на размислил убиец, който е решен да изпълни новата си мисия по мирен начин. А що се отнася до полата, обяснението му дойде няколко дни по-късно чрез пиара му: "В тази ужасна жега искам да чувствам бриза по топките си. Иначе се спарвам", заяви Брад чрез дясната си ръка. И през смях отрече слуховете, че има други сексуални предпочитания.

Реклама

Е, за разлика от него тук, на Балканите, мачизмът е доста по-силно развит, има и много привърженици, но са доста по-малко от феновете. Затова и споровете около полите са доста неубедителни и дори смешни. С пола или без пола - скоро у нас няма да видим български вариант на Пит. Потурковците из балканските ширини се майтапят и присмиват на словосъчетанието "мъж в пола". Вероятно обаче са забравили какви са мъжките носии в Пиринско и край Дунав. Освен това, защото се имат за баш мачовци. Ако в народопсихологията ни се намираше поне малко място за откровеността като черта от характера ни, щяхме да признаем, че не полите са ни проблем, а чалга модата във всичките й нюанси. Както и съпътстващата я посредственост. "Тук няма как да се настани модата на мъжете с поли. Дори бих казала, че с брадите като моден мъжки тренд се справихме, дори когато никой не очакваше, но мъжете ни да облекат поли, специално ушити за тях, не ми се стори възможно", споделя жената, която е ушила най-много рокли в последното десетилетие - моден корифей София Борисова.

Веднага след пандемията обаче не само в Швейцария и Канада, но и в Париж и Лондон вече може да видите мъже в различен цвят поли. От миналата година за пореден път европейски дизайнери пак се опитват да въведат полата и роклята в мъжкия гардероб. Задачата обаче съвсем не е толкова лесна. Във Франция специална асоциация, наречена "Мъже в поли", защитава правото на господата да сменят панталона с по-смелата дреха. Португалският дизайнер Мигел Виейра твърди, че откакто показал мъжки модели с поли в края на пандемията, получил цял куп мейли с поръчки от мъже по цял свят. "Явно това ще е модният тренд в последните години", кефи се той.

През 20-те и 30-те години на миналия век първите жени с панталони скандализират обществото. Мъжете обаче явно срещат повече пречки - социални и психологически - в това да облекат пола. На пръв поглед безобидната дреха е истинска заплаха за мъжествеността им. Идеята да изоставят панталона направо ужасява най-вече балканците.

Макар някои дръзки господа да ни уверяват, че ще бъдем запленени от необикновената гледка, повечето българки също предпочитат половинките си с панталони. "Иначе ще трябва да се изпотрепем пред огледалото и пред пробните с женските одежди в ръце", смеят се нашенки.

Иначе освен този сезон дизайнерите вече са готови и със зимните дебели платове за поли и рокли, които постепенно проникват и в мъжкия гардероб. В дълги поли са и рапърите Post Malone и Bad Bunny, както и британският певецът Доминик Харисън, известен като Yungblud.

Реклама

Още през ноември 2020 г. Хари Стайлс позира в кринолин за корицата на американския "Вог", поемайки ролята на култовия музикант Дейвид Боуи, който беше облечен в рокля на корицата на The Man Who Sold the World. Мик Джагър и Кание Уест пък носиха кожена пола на "Живанши".

Днес модните анализатори виждат тази тенденция като следа от еманципацията и освобождаване от облеклото в полза на удобството и себеизразяването, свързани с пандемията.

"Искам да декларирам своята свобода на изразяването", обяви модният дизайнер на Burberry Рикардо Тиши пред репортери през февруари, когато представи колекцията си мъжки дрехи, която включваше плисирани поли и рокли.

"Ще мине известно време, преди мъжете да започнат масово да носят поли, но и това ще стане", смята белгийският моден дизайнер Людовик де Сен-Сернин, чиято нова колекция включва ултра мини поли с мъжки кристали "Сваровски". Да, към момента това е рядкост и изглежда екстравагантно.

Германският инфлуенсър и модел Марк Брайън, който има над 400 000 последователи в Instagram, публикува снимки, позирайки в екстравагантни поли и на токчета.

"Аз съм женен хетеросексуален мъж, който обича да кара "Порше", обича красивите жени и високите токчета и поли", пише той в профила си. Той твърди, че получава малко негативни коментари от феновете - около 5%, а мнозинството му се възхищава.

"За да станат полите по-популярни сред мъжете, те ще трябва да бъдат съобразени с нуждите на клиентите", споделя Андрю Гроувс, директор на архива на мъжкото облекло в Уестминстърския университет.

"Полата молив ще трябва да бъде кръстосана с работни панталони с няколко джоба", добавя професорът.

Екстравагантният гардероб в Европа и САЩ обаче не се счита за такъв в Югоизточна Азия. Много мъже в Индия, Шри Ланка, Камбоджа, Лаос, Тайланд, Бангладеш и Непал носят така наречените "бели дробове" - парче плат с различна дължина, което е увито около бедрата. Феновете на тази традиционна дреха имат свой собствен акаунт в инстаграм, където атлетично изглеждащи мускулести мъже публикуват своите снимки в шезлонги. Те успяват да карат мотоциклет в тях, да работят и да си почиват.

Е, дали скоро тази мода ще дойде у нас сред мъжете, остава да гадаем.

Реклама
Реклама
Реклама