Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12214603 www.bgdnes.bg

Райски газ се продава без проблем

Проверка на "България Днес" установи 

Съвсем лесно може да бъде поръчан онлайн, дори е по-евтин 

Доли ЛУКАНОВА

Продажбата на райски газ продължава!

Въпреки забраната опасното вещество все още може да бъде закупено без проблем, установи проверка на "България Днес".

В края на юли омбудсманът Диана Ковачева поиска спешни мерки срещу свободната употреба на "веселите балони" от деца и тийнейджъри. Малко след това парламентът прие единодушно забрана за продажбата му на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Започнаха засилени проверки по нощните заведения, където масово се дишат балони с райски газ. На ГДБОП бе възложена задачата да следи за търговията с опасното вещество в интернет.

Реклама

Първите няколко дни почти всички сайтове, които продават "смешния газ", не бяха достъпни. На началните страници се показваше съобщение, че сайтът се обновява и скоро ще тръгне отново.

И наистина, няма и две седмици след забраната за продажбата му в интернет валят оферти за по-евтини капсули, машинки за надуване на балони и всякакви приспособления за диазотен оксид. Веществото се получава при загряване на амониев нитрат. При вдишване предизвиква чувство за еуфория, което е причина и за името "райски газ". Използва се в хирургията и денталната медицина като упойка. Заради еуфоричните си свойства се използва от някои хора и като наркотик.

Макар десетки експерти да изразиха негативно мнение за въздействието на райския газ върху човешкия организъм, търсенето продължава. Продажбата също, установиха от Комисията за защита на потребителите, Агенцията по приходите и Икономическа полиция.

Най-концентрирано е предлагането на морето. Като всеки доходоносен бизнес и този отива в сивия сектор. Тази търговия генерира между 3000 до 15 000 лева на вечер за основния търговец на флакони, който снабдява дилърите на терен. Затова продавачите на райски газ измислят какви ли не схеми, за да може стоката им да стигне до потребителите. Дилърите на флакони не се водят никъде на трудов договор. Така доказването на дистрибуцията става по-трудно. Законът не дава яснота каква наказателна отговорност носи пълнолетно лице на улицата, което обяснява, че не продава, а използва продукта за лична цел.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама