Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12214830 www.bgdnes.bg

Пенсионери тренират бойни изкуства

В дома за стари хора "Надежда" 

Обучава ги световен шампион по тай чи 

Доли ЛУКАНОВА

Пенсионери прибавят още няколко години към живота си с бойно изкуство.

Обитателите в столичния дом за стари хора "Надежда" практикуват тай чи веднъж седмично. Спортът представлява продължителна тренировка на плавни движения, за разлика от повечето други бойни изкуства. Екип на "България Днес" гостува на спортен турнир, в който домуващите показаха какво са научили през последната близо една година. Посрещат ни лъчезарната директорка Десислава Велева, баба Мария и кучето Гришо, което не се отделя от възрастната пенсионерка. В двора вече са се насъбрали нетърпеливи зрители и цари празнично настроение.

"Движението е спасение за възрастните хора. Заниманието и всички други дейности, които им предлагаме, са точно това - емоционално, физическо и духовно здраве. Заниманията по тай чи мотивират нашите домуващи да се чувстват добре", започва да разказва пред вестника Велева.

Реклама

Заниманията по китайското бойно изкуство се водят от световния шампион Петър Драгоев. Всеки вторник спортистът отделя от личното си време и пристига в дома, за да показва различни техники на пенсионерите. Най-възрастният в групата е 92-годишният Кръстю. Дядото показва завидни умения и неповторимо чувство за хумор.

"Тай чи е различно от всичко останало. Създадено е като бойно изкуство, като през годините е претърпяло трансформации. В днешно време се практикува като медитация в движение или лечебна гимнастика", разкрива тайните на спорта пред вестника Драгоев и допълва: "Тренираме в рамките на 15-20 минути, до половин час, тъй като при средна възраст от 80+ години едно физическо натоварване е трудно да се прави по-дълго."

Сред най-дейните в клуба е баба Любов. Не минава тренировка без няколко въпроса от симпатичната дама, която дори по време на спортния турнир не пропуска да се обади и показва отлични знания. Сред трениращите се откроява и възхитителната баба Росана. Макар да е трудноподвижна и да се налага да си помага с проходилка, възрастната жена не се отказва и изпълнява всичко, което Петър й покаже.

По време на демонстрацията на двора Андрей излиза със своя бастун, но в момента, в който започва музиката, дървената пръчка заприличва по-скоро на меч.

"Андрей е голям образ и зевзек. Винаги е в добро настроение и радва всички ни с номерата си", споделят от дома.

На празника освен хора от дом "Надежда" присъстваха и гости от дома в кв. "Зона Б-5" и от дома за пълнолетни лица с деменция "Княжево". За финал младежи от Дневен център за лица с ментални увреждания "Света Марина" поздравиха пенсионерите с песента "Моя страна" на Емил Димитров.

Реклама

Обстановката е позната на младите хора, тъй като те често идват да помагат на възрастните хора.

"Те ни гостуват, ние им гостуваме, винаги сме заедно. Когато времето е хубаво, ходим на екскурзии и е много забавно", допълва слънчевата директорка.

Екипът е млад, мотивиран и действително носи сърцето и душата за работа с възрастни хора, затова нещата при тях вървят като по вода. В дом "Надежда" в момента живеят 70 души, които всеки ден са ангажирани с различни кръжоци. Имат клуб по музикотерапия, в който професионална оперна певица им разкрива тайните на музиката. В клуб "Пречат ми ръцете, но творя изкуство" пенсионерите изработват различни сувенири, пана и какво ли още не, с които разкрасяват стаите си и общите части. В клуб "Посребрени коси" упражняват театралните и певческите си умения, като най-много обичат да си тананикат стари градски песни.

"Всекидневно имат клуб "Без йога не мога". Той е за поддържане на мускулатурата, умерена двигателна активност, работа с рехабилитатор. Правят тонизираща гимнастика и голяма част от времето преминава в смях. В останалите клубове се грижим за цветята, има готварски занимания, в които нашите баби приготвят чудни кексове и питки, от които после всички хапваме. Организираме си кино вечери и какво ли още не", разказва ентусиазирано Велева.

Домът изглежда приветлив и уютен, а обитателите му весели и щастливи. Събират се по празници, черпят се, веднъж дори са вдигнали сватба. Някои хора се настаняват и са изгубили желание да се борят. Отказват да общуват и да се включват в разнообразните дейности. Няколко месеца по-късно претърпяват трансформация и отново вдишват от живота благодарение на новите приятелства и вдъхновения.

Куче и папагали правят дните шарени

Освен хората горди обитатели на дома са два папагала и едно куче. Четириногият Гришо е спасен от улицата. Бил е в много тежко състояние, но успяват да го спасят. Днес той си има собствена къща в двора на дома. От самото начало баба Мария полага грижи за него и той не се отлепя от нея. Двата папагала радват домуващите вътре в сградата. Живеят в общото помещение и пенсионерите често си говорят с тях.

Молим се да не ни затворят

По време на COVID пандемията домът е затворен за посетители. Обитаващите го не могат да излизат извън пределите му.

"Най-неприятното е, че възрастните хора водят един по-затворен начин на живот. Стараем се да направим деня им по-забавен, но въпреки всичко те не се чувстват добре, омръзва им едно и също. Няма гости, няма посещения. За съжаление, си виждаха близките през оградата. Молим се да не ни затворят отново", споделя директорката Десислава Велева.

Реклама
Реклама
Реклама