Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12233141 www.bgdnes.bg

Не се целувайте и прегръщайте!

Здравното министерство напомня 

Ако се ваксинирате, можете да избегнете болницата, призовават властите 

Избягвайте ръкуване, прегръдки и целувки!

Това напомнят от здравното министерство на фона на новата вълна от COVID и нарастващия брой на новозаразени.

Ограничението за целувки и прегръдки беше изключително популярно в началото на пандемията, когато хората не познаваха толкова добре вируса и избягваха да се докосват. В онези смутни времена се появиха и нови поздрави - удрянето на юмруци и докосването с лакти между двама души.

Реклама

Здравните власти у нас разпространиха списък с неща, които да правим и не правим по време на новата вълна.

"Носете защитна маска за лице, когато сте на публични места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране е невъзможно. Освен като въздушно-капкова инфекция SARS-CoV-2 се предава от човек на човек и чрез аерозоли (фини капчици), които инфектираните вече хора отделят при говорене (особено на висок глас), пеене, крещене и т.н. При попадането на аерозолите върху лигавицата на устата или носа на здрав човек вероятността той да се зарази е голяма. Ако заразеният има правилно поставена защитна маска за лице, не всички вирусни частици могат да преминат през нея, което прави заразяването по-трудно. Ако и здравият, и болният са с правилно поставени маски (OP, FFP2, FFP3 и KN95/N95), без винтил за издишване, заразяването става почти невъзможно", уточняват от Министерството на здравеопазването.

От там отново призовават хората да помислят за ваксинация. "Ваксинирайте се срещу COVID-19. При ваксинираните лица вирусният товар е значително по-малък, при тях по-рядко инфекцията протича симптомно и довежда до усложнения, изискващи медицинска помощ в лечебно заведение", категорични са здравните експерти. И допълват: "Избягвайте да докосвате лицето и очите си - може преди това да сте имали досег с повърхности, върху които са попаднали частици от вируса (напр. дръжки на врати в обекти с обществен достъп, седалки в градския транспорт, парапети на стълбища и т.н.) и да сте пропуснали дезинфекцията на ръцете си".

Обяснете на децата

Освен мерките към възрастните е важно да обясним на децата, че за да са предпазени, трябва да спазват добри хигиенни практики. Такива са честото миене на ръце, недокосването на очите, устата или носа с мръсни ръце, кихането и кашлянето в носна кърпичка или в сгъвката на ръкава и т.н.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама