Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12233236 www.bgdnes.bg

90-годишният русенец Тодор Керчев: Трудно вървя, но мога да преплувам Дунав

Във водата се чувствам като млад, това е рецептата ми за дълголетие

"Болят ме краката, когато вървя, но щом вляза в басейна, всичко ми минава и се чувствам прекрасно. Отново се усещам млад."

Думите са на 90-годишния Тодор Керчев-Паная от Русе, който доказа, че без значение от възрастта няма невъзможни неща. В чест на своя юбилей ветеранът преплува 9 километра по река Дунав - по един километър за всеки 10 години от живота си. Постижението е наистина уникално, защото е равнозначно на девет пъти да бъде преплувана реката.

Реклама

"Началната точка беше на остров край Русе, а финалът - на градския кей. Изминах разстоянието за час и 20 минути. Знаех, че мога да го направя, защото плувам от 6-годишен. Това е моята страст и рецепта за дълголетие. Плуването е хубав и силен спорт, който поддържа духа и тялото ми здрави. Опитвам се вдъхновя младите спортисти и искам да им пожелая никога да не се отказват, защото това ще ги научи на дисциплина за цял живот", сподели пред "България Днес" Тодор, който е роден на 25 юли 1932 г. Той е един от най-дългогодишните работници в бившия корабостроителен завод в града, където се пенсионира през 1992 г.

"Когато бях 7 клас, за пръв път преплувах Дунав. Причината да го направя беше, че приятелите ме насърчиха и аз ги послушах. Оттогава се явявам на различни международни състезания, както в нашата страна, така и в чужбина", връща лентата назад 90-годишният плувец. По негови думи се старае да тренира три пъти в седмицата по час и половина, за да не губи форма. Най-често плува по гръб, като силата му е в дългите дистанции - 800 м и 1500 м.

"Когато не тренирам, се грижа за лозето си. Гледам винаги да запълвам свободното си време с нещо интересно. Освен това често се събираме с останалите ветерани от клуба по плуване, защото си обменяме опит и си разказваме различни истории", споделя пред вестника Керчев, който е сред възродителите на плувния спорт в дунавската столица след Втората световна война.

"Първото градско първенство на Русе по плуване се проведе през 1950 г. и още на това първо за мен състезание спечелих и първата си победа на 100 м свободен стил", спомня си ветеранът.

През 1951 г. Тодор Керчев става първи на 1500 м на първенството на профсъюзите в София. Оттогава му остава прозвището Панай - получава го от столичани заради особения, не толкова добър стил на плуване, с който ги побеждава. През 1954 г. е трети на републиканското първенство на 1500 м. Освен това е и рекордьор на Полша на 1500 м свободен стил за над 80-годишни плувци.

Реклама

"Звездният ми миг беше на участието в Световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 г. Тогава се класирах трети и ме награди шейхът на Кувейт с мемориален часовник "Ролекс", който все още работи" с гордост разказва Тодор.

И до днес Паная е редовен участник в национални и международни състезания по плуване за ветерани, където няма конкуренция в своята възрастова група. За последните 30 години има спечелени 223 златни медала в стиловете свободен, делфин и гръб. Първенец и носител на златни отличия е в много международни турнири по плуване за ветерани в Италия, Румъния, Полша, Турция и Гърция.

"Когато навърших 80 години, отново отбелязах годишнината си с продължително плуване. Тогава изминах 21 километра за около три часа по река Дунав от местността Стълпище до конския плаж в Русе. Сега мечтата ми е на 100-ния си рожден ден отново да покажа уменията си", заключи 90-годишният Тодор, който все още не е решил на каква дистанция и къде ще стане следващото му юбилейно плуване.

Реклама
Реклама
Реклама