Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12243583 www.bgdnes.bg

6 млн. лева са изпрани през COVID помощи за бизнеса

Финансовото разузнаване към ДАНС засече източване на милиони

Прокуратурата започва мащабно разследване, транзакции са блокирани от службите

Схеми за финансови злоупотреби и пране на пари през помощите, които се отпускат на бизнеса заради пандемията от COVID-19, е установило финансовото разузнаване към ДАНС. Това става ясно от годишния доклад на финансовото разузнаване за 2021 г., съобщава "24 часа".

Реклама

Източването на средствата става през помощи на други държави от Европейския съюз (ЕС), а в основата на мащабната схема стоят български фирми, разкриват от ДАНС. Обикновено помощта се отпуска на фирма от друга държава в ЕС, а след това парите се прехвърлят на българско дружество със същите собственици като чуждата компания. Като основания за прехвърляне на парите към България е "заем" или "плащане по фактура".

ДАНС е установила и широко разпространена схема за пране на пари през бърза регистрация на фирми в България от чужденец. По сметките на тези новооткрити фирми постъпват големи суми пари, които веднага се прехвърлят към чуждестранни сметки. Като в повечето случаи чужденците са били придружавани при откриването на българската банкова сметка от един конкретен български гражданин, твърди ДАНС. Кой е този мистериозен посредник, забъркан в повечето схеми, засега остава неясно. ДАНС не съобщават името му.

"Установено е, че по новооткрити сметки на български дружества с минимален капитал постъпват международни валутни преводи за кратък период от време, следвани от нареждане на средствата към сметки на различни физически и юридически лица в страната и чужбина. Впоследствие са получени множество SWIFT съобщения за неправомерни преводи, което предполага, че постъпилите средства са генерирани от измами от типа "социално инженерство". Извършените операции не съответстват на първоначално предоставената информация от лицата за извършваната от тях дейност. Установена е честа смяна на собствеността на дружествата. Не е установено дружествата да извършват реална търговска дейност на територията на страната, от което следва, че сметките се използват за транзитни с цел трансфериране на средства с неизяснен произход. Откази за връщане на средства във връзка с получени искания за връщане на преводи поради измама", пише в доклада на финансовото разузнаване към ДАНС. Тези случаи били предадени на МВР.

Само за миналата година разузнаването на ДАНС е проверило съмнителни сделки и преводи на пари за над 4,2 млрд. евро. Последните преводи са били на именно тези 6 милиона лева. В момента започва мащабно разследване от страна на Софийската градска прокуратура. Предстои скоро да има повече ясното за схемите и за замесените фирми и лица в тях.

 Друга схема

В ДАНС е постъпила информация за извършени съмнителни операции по сметка на българско търговско дружество, възлизащи на над 480 хил. евро. "По случая е налице информация за бързо трансфериране на средства, без икономическа обосновка. За период от около четири месеца по сметка на дружеството е реализиран кредитен оборот в размер на над 900 хил. лева и дебитeн в приблизително същия размер", пише в доклада на ДАНС. По време на разследването установяват, че кредитните обороти по сметката се натрупват основно от входящи преводи, наредени от три различни сметки, открити в различни търговски банки, с титуляр едно и също дружество. Основанията за преводите са "плащане горива", "превод по договор за временно финансиране","фактури". Дебитните операции се характеризират с трансфериране на постъпилия финансов ресурс (обикновено още в деня на получаване на входящите преводи) към две сметки, открити в различни търговски банки на едно и също трето дружество, като сумата на изходящите преводи често съвпада с тази на входящите. Преводите се нареждат единствено чрез електронно банкиране, а основанието за тях е "По фактура". По сметка на дружеството не се наблюдава извършване на реална търговска дейност. "Установена е и свързаност между гореспоменатите три търговски дружества - дружеството наредител на средства към сметка на докладваното дружество и дружеството бенефициент на преводи от сметка на докладваното дружество са собственост на едно и също физическо лице, което е и упълномощено лице по сметка на докладваното дружество", пише в доклада на ДАНС.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама