Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12252122 www.bgdnes.bg

Семерджиев е бил сам в колата, когато помита двете момичета

Разследването за катастрофата на "Черни връх" напредва

Прегазилият смъртоносно двете момичета е закопчан за черно тото през 2010 г.

Георги Семерджиев е бил сам в колата в момента на зверската катастрофа на булевард "Черни връх", в която две невинни момичета загубиха живота си. Това е установило разследването на тежкия инцидент, потвърди за "България Днес" говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Реклама

"На записите от камерите на мястото на трагедията се вижда силуетът на един човек, който напуска катастрофата. Разпитаните свиделите, които са били на мястото, също твърдят, че не е имало други хора в колата със Семерджиев. Той е излязъл и побегнал", каза за вестник "България Днес" прокурор Петрова.

"Категорично полицейският служител Симона Радева не е била в автомобила към момента на ПТП-то", твърди следователят Ясен Петров.

Интересното е, че в автомобила на татуирания килър не е открито друго ДНК, само това на Семерджиев. Това също говори, че обвиненият е бил сам във возилото по време на катастрофата. От прокуратурата казаха за "България Днес", че се очакват още две експертизи - автотехническа и видеотехническа. Първата предстои да установи дали колата е била в изправност, а втората експертиза е за качеството и обработката на записите от булеварда.

Трагедията се разигра на 5 юли вечерта. Тогава криминално проявеният Семерджиев с бясна скорост минава на червено и се удря в такси на кръстовището на столичните булеварди "Черни връх" и "Арсеналски". След сблъсъка джипът на Семерджиев се удря в асансьора на метростанцията и се разцепва на две. Предната част на колата помита и убива на място две момичета - Христина Дилева, на 26 г., от Пловдив и Хариет Стефанович, на 21 г., от София.

Непосредствено след катастрофата започват да се случват много странни неща. Разследването, което се води от Националната следствена служба под надзора на СГП, е установило още, че веднага след произшествието покрай автомобила на Семерджиев са минали две жени - случайни минувачи, които са оглеждали мястото. Самоличността им не е ясна.

След това на мястото пристига военен прокурор ."Той се е легитимирал и е започнал да оглежда останките от колата, докато говори по телефона." Това заяви криминалистът Иван Савов, който подчерта, че има някои разминавания в информацията по случая.

Реклама

"Първи на мястото на произшествието са пристигнали униформени служители от едно специализирано подразделение в София, които са запазили местопроизшествието и са извършили първите рутинни действия по обезопасяването на района. Интересно е кой е дошъл след тях - един човек с бял костюм. Това е един военен прокурор, чието име ще спестя за момента - нека властите се произнесат. Този човек се появява, влиза в периметъра, който е ограден, легитимира се като магистрат и започва да говори по телефона, да оглежда и да обикаля останките от автомобила и за съжаление, телата на загиналите момичета", посочи той.

Възможно е военният прокурор да е минавал от там като случаен гражданин. "Моята хипотеза е, че някой го е изпратил там, за да види какво се случва. И тук вече нещата излизат извън МВР и въпросът е дали въпросното лице Семерджиев не е свързан с по-високите етажи на властта. Този военен прокурор е приближен до главния прокурор. Всички го знаят. Говоря за Адалберт Кръстев, да", подчерта криминалистът.

По думите му униформените служители нямат право да му направят каквото и да било. "Той, бидейки магистрат, има правото да се намесва в рамките на произшествието. Едва след това пристига автомобил от IV районно, управляван от Мирослав, приятеля на Симона. И след това пристига и самата Симона Радева. Тя е била цивилна и с личния си автомобил и стои там около 40 минути.

Интересно е, че униформените от районното там не са й попречили. Тя си говори с тях и след това си тръгва", заяви той.

Към настоящия момент обвиняемият Георги Семерджиев се намира в ареста. Срещу него вече са повдигнати 5 обвинения - за тежък инцидент с две жертви, управление на автомобил след употреба на наркотици, за фалшиви регистрационни номера и фалшива шофьорска книжка, както и за притежание на наркотици, намерени в жабката на колата. Пред съда Семерджиев се защити, че няма общо с автомобила и че в деня на катастрофата е бил отвлечен.

Част от материалите по делото за катастрофата бяха отделени в отделно досъдебно производство на Софийската градска прокуратура. Според нея в периода 2021 г. до деня на катастрофата при условията на продължавано престъпление длъжностно лице от структура на МВР е нарушило служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага. В момента тече вътрешно разследване в структурата на МВР, за да се разбере дали над Семерджиев е опъван чадър и ако да, кои служители на реда са корумпирани.

 Полицайката помагачка Симона уволнена

"Симона Радева активно е участвала и му е помагала да се укрие и вероятно да прикрие следи от престъплението", категоричен бе следователят Ясен Петров.

По думите му засега всички протоколи от разследването са одобрени. "Всички доказателства са годни. Ние сме много напред в разследването, работата ни по т.нар. горещи следи беше много интензивна и мисля, че всичко възможно е събрано. Сега предстои експертен анализ, на база на който да се направят много връзки", посочи Тодоров.

Симона бе дисциплинарно уволнена и в момента тече разследване срещу нея и нейни колеги в структурата на МВР.

Реклама
Реклама
Реклама