Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/12268312 www.bgdnes.bg

Оток по ръцете и краката може да е признак за костен тумор advertorial icon

Клетките в тялото ни, които изграждат нашите органи и тъкани, могат да образуват бучка, ако започнат да растат по необичаен и неконтролиран начин. „Тумор“ е терминът, обозначаващ тъкан, която расте неконтролируемо. Тумори могат да се развият в много части от тялото, включително и костите. Въпреки че костните тумори обикновено се свързват с мисълта за рак, всъщност те най-често са доброкачествени. Срещат се по-често в детството и юношеството, а типичният признак е болка. Затова могат да бъдат пренебрегнати, като се объркат с „болки на растежа“. Доцентът по ортопедия и травматология д-р Селами Чакмак от болница Acibadem Kadikoy в Турция подчертава, че консултацията с лекар не бива да се отлага в случай на болка, ограничена от едната страна на тялото, особено ако се влошава вечер и през нощта.

Внимавайте при болка, която ви буди вечер

Костните тумори могат да прогресират коварно в ранните етапи. Туморът може да не причинява болка, докато не нарасне толкова много, че да може да бъде разпознат. Болката може да бъде постоянна и лека. Не се влошава от движение и активност. Такъв тип болка може да продължи дори в покой, както и да се влошава вечер и през нощта. Доц. Селами Чакмак подчертава, че едностранната болка в костите може да е признак на костен тумор, особено ако събужда пациента през нощта. „Туморът се проявява също с изтръпване, сковаване и мускулна слабост, тъй като се притиска близката нервна тъкан. Температура и нощно изпотяване също могат да бъдат признаци на тумор”, казва специалистът.

Срещат се по-често при деца и юноши

Костните тумори са по-разпространени сред децата и юношите, въпреки че могат да бъдат диагностицирани на всяка възраст, посочва доц. Селами Чакмак. И добавя: „Тъй като растежът на децата се развива особено около колянната става, тези тумори често се локализират около коляното. Остеосаркомът е по-често срещан в детството, когато растежът е по-активен, докато злокачествените тумори, като саркома на Юинг, по-често се диагностицират на възраст от 5 до 20 години. Други често срещани костни тумори, като мултиплен миелом и хондросарком, обикновено се развиват на възраст от 50 до 70 години“.

От обикновена киста до злокачествени тумори

„Няма правило, че всички тумори са рак, тоест злокачествени и разпространяващи се в тялото“, казва доц. Селами Чакмак и добавя, че основната причина за костните тумори все още не е известна. Освен генетична предразположеност, рискът е по-висок при пациенти, преминали лъчелечение. Доц. Селами Чакмак изброява и други фактори: „Най-често срещаните доброкачествени костни тумори се причиняват от обикновени кисти, както и от определени заболявания като неосифициращ фибром, остеохондром, енхондром и фиброзна дисплазия. Злокачествените костни тумори могат да произхождат директно от костта, а най-често те са метастатични по природа – когато рак на други органи, като гърдата, белите дробове, бъбреците и простатната жлеза, се разпространяват в костите. Най-често срещаните първични злокачествени тумори на костите са мултиплен миелом, остеосарком, сарком на Юинг и хондросарком.

При подуване не губете време

Костните тумори могат да причинят подуване, със или без болка в ръцете и краката. В такъв случай е необходимо да посетите лекар, без да губите време. Проф. Селами Чакмак подчертава, че дори и доброкачествен тумор може силно да отслаби костта и да причини фрактури. Това състояние се нарича „патологична фрактура“.

Може да увреди околните тъкани

Повечето костни тумори са доброкачествени. Тъй като не изявяват никакви признаци, докато не нараснат достатъчно, те често се диагностицират случайно с рентгенова снимка, ЯМР или томография. Въпреки че рискът от разпространение в други части на тялото е по-малък, доброкачествените тумори могат да притискат и разрушат здрави кости и меки тъкани, като мускули, съдове и нерви, разположени около тях. Затова трябва да бъдат проследявани, въпреки че в повечето случаи не изискват никакво лечение. Подробен преглед, изследвания и биопсия, която представлява вземане на малка тъканна проба от тумора за идентифициране на вида му, са от ключово значение за диагностицирането. Доц. Селами Чакмак заявява, че правилното планиране и подход са задължителни за успешното лечение.

Кога се налага операция?

„Хирургичното отстраняване на доброкачествени тумори на костите и меките тъкани не винаги е необходимо. Необходимо е обаче правилно проследяване”, казва доц. Чакмак. „Ако туморът продължава да расте в костта и има потенциал да я отслаби и да причини фрактура или притиска съседна тъкан, което може да доведе до дисфункция, може да се наложи хирургично отстраняване", обяснява специалистът. Хирургичното лечение обикновено е достатъчно за лечение на доброкачествени тумори, докато при злокачествени тумори операцията може да се комбинира с химиотерапия и лъчетерапия.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Реклама
Реклама
Реклама