Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12269618 www.bgdnes.bg

Скандал с изложба на Пикасо

Адвокат твърди, че на публиката се показват копия, галеристката отрича

Скандал с офорти на Пикасо се заформя в Бургас. Там на 14 юли бе открита изложба с творби на гениалния художник. Сега в публичното пространство се появиха твърдения, че показаните творби не са оригинали, а копия.

Това стана с гневен пост, който публикува в профила си във фейсбук местният адвокат Иво Баев. Правистът, който е син на големия бургаски художник маринист Георги Баев, твърди, че всъщност широко рекламираната няколко месеца преди откриването изложба е била от копия на офорти на Пикасо. Баев-син пита кой ще върне обратно платената такса за вход, защото според него ставало въпрос за "измама с цел набавяне на имотна облага".

Реклама

"К'ви офорти, к'ви пет лева! Никакви офорти няма, а качествени репродукции, цифров печат, даже подписът на Пикасо е поставен според мен с монтаж допълнително на всяка репродукция. Пълен фарс!", възмущава се бургаският адвокат.

По думите му, колкото и драстично да звучало това, някой е въвел в заблуждение публиката и се е облагодетелствал финансово.

"Да, колкото и крайно да се стори, това прилича на измама - въвеждане в заблуждение с цел получаване на имотна облага", твърди Иво Баев.

За "България Днес" той коментира, че няма обяснение защо на афиша е написано "оригинали на офорти на Пикасо", а всъщност са представени копия.

"Не знам защо е тази глупава измислица, че са оригинали, като са репродукции. Можеше да се обяви така и нямаше да има нищо лошо", добавя адвокатът.

Пред вестника Баев-син обаче уточни, че все още не е говорил очи в очи за подмяната с никого от местните общинари.

Реклама

Че творбите са оригинали, твърди от своя страна собственичката на галерията, където са изложени офортите на Пикасо

"Това, че сме представили копия, е долна клюка и гадост! Бях на откриването на изложбата, офортите бяха докарани от музея в Женева. Там беше и директорът на този музей. Има видео от откриването, на което говорят директорът, кметът на Бургас. Как е възможно да се казва такова нещо?", коментира твърденията на Иво Баев Росица Гецова.

След въпрос на "България Днес" от община Бургас спешно направиха проверка по случая и обявиха, че наистина става дума за копия.

"Прочетох поста на колегата Иво Баев, който е шеф на правната комисия в общинския съвет, и подготвям официален отговор до медиите. Според мен грешката е тръгнала от медиите, които са анонсирали информацията за оригинали на Пикасо. Това обаче наистина са реплики на офорти, а не оригинали. Предполагам, че става въпрос за неволна грешка, защото законите на рекламата изискват краткост и няма как да се обясни, че това са реплики. Виждал съм афиши и с правописни грешки. В случая с Пикасо не е заблуда, а объркване, продиктувано вероятно от изискванията на самата реклама за краткост и яснота за широката публика, обяви пред "България Днес" Радостин Рачев от пресцентъра на община Бургас.

Реклама
Реклама
Реклама