Фолкорната певица Лилия Семкова: Дойдох в България самичка с три куфара на летището

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Лилия Семкова

Лилия Семкова

"Фермата 4" беше като спасение за мен, споделя бесарабската българка

КОЯ Е ТЯ

Лилия Семкова е фолклорна певица и бесарабска българка. Идва у нас през 2015 г., за да участва в "България търси талант" и остава в своята прародина, както я нарича. Участничка във "Фермата 4" и надарена с кристален глас от природата, Лилия изпява едни от най-непреходните и мелодични народни песни. За живота в Украйна и България, за житейските битки на младата изпълнителка и войната четете в следващите редове.

- Разкажете ни за Вашия живот в Украйна преди да пристигнете тук. Кои са най-ценните Ви спомени - и хубави, и не толкова?

- Аз обичам мястото където съм родена, село Чийший. Имам много хубави спомени, липсва ми и родната къща, уличката където съм израстнала. Моето любимо читалище, което ми беше втори дом. Заедно с оркестър "Извор" и моята леля Елена, която е уникална певица, обиколихме цяла Бесарабия.

Моята майка Светлана пробуди в мен любовта към музиката, макар, че не е певица, но родата ни е много музикална. Имам един много мил спомен, когато заедно с мама копахме в градинката, аз бях до нея на 5-годишна възраст, и тя ме учеше да пея нашата бесарабска песен "Богдан Калинка думаше", и аз пях заедно с нея тази толкова тежка песен.

Помня и първия ми концерт. Това са незабравими спомени. Но за съжаление, се сблъснах с много трудности. Исках да пея български песни, но беше много тежко, най-вече от материална гледна точка. Опитвах се да работя на различни места. Но освен караоке в нощни барове, нямаше къде. Работа от 8 вечерта до 7 сутринта всеки ден, почти без почивки, и в същото време учене в университет. Беше много трудно.

Моето душевно спасение беше Всеукраинския център на БГ култура в Одеса. Там ходих за мое удоволствие да пея, да организираме бг събития. Но уви, в един момент разбрах, че се въртя на едно и също място и нямам никакво развитие. И решението ми да замина за България беше изненада за всички, даже за самата мен.

Благодарение на Асоциацията на българите в украйна и Олга Гроздева, аз заминах за София да се явя в "България търси талант" през 2015 г. И тогава реших, че моето място е България. Не мога да опиша тези чувства, които изпитах. Със сълзи на очите се прибрах в Украйна и си казах: "стига толкова, променям живота си и почвам от нула, но вече в моята прародина". Разбира се, беше много трудно решение, но най-вярно.

- Как възприемате войната? Какво разказват вашите близки, които сега са там?

- Самата дума "война" е страшна. Моите близки, слава Богу, са на безопасно място. В Бесарабия е спокойно, но живеят в страх и аз заедно с тях. Моята майка и баща са във Финландия от пет години, но моята сестра, племенник и всички роднини са в Украйна. Много ги мисля. Те се опитват да нямат лоши помисли и вярват, че всичко ще приключи. Така по-лесно се живее... с хубави мисли.

- Срещате ли съпричастност в България? Доколко хуманни са българите?

- Като във всяка нация, има и лоши и добри хора. И тук в България срещам и разбирателсвто, и хора, които са негативно настроени. Но аз не мога да ги съдя или да се обиждам. Повечето пъти получавам подкрепа от страна на моите почитатели и близки. Това е най-важно за мен.

- Какво е да си бесарабска българка тук? Трудно ли беше в началото?

- Няма да крия, че първата година ми беше адски трудна. Сблъсках се с много тежки моменти, но не се предадох. Но ако ми се върне времето назад и ме питат бих ли могла отново да мина през всичко това, бих се замислила.

Идваш в непозната държава, сам самичка. С много надежди, но с много малко възможности и чакаш на автогара София в 4 сутринта с три огромни куфара. И не знаеш какво те очаква... Бях много объркана, липсваха ми моите близки, но се опитвах да мисля позитивно. Запознах се с различни хора, и лоши и добри, лошите бяха за опит и урок, а добрите и до ден днешен са до мен. Нямам много приятели, но пък са много верни и истински. Помня и първото място в което пях, това беше една механа в Люлин, където се чувствах много дискомфортно. Но нямах избор.

- Участвахте във "Фермата". Какво научихте от престоя си там?

- Участието ми във фермата беше като спасение за мен. И отново благодарение на Олга Гроздева, която ме записа на кастинг без да знам и без да съм гледала това предаване. Спомням си, че на първия кастинг ме харесаха много и тогава разбрах, че ще ми се обадят отново. Това беше един от най-ярките ми моменти в живота до сега. "Фермата 4" ми даде възможност да пея и цяла България да ме опознае. Смея да кажа, бях истинска и себе си, и се радвам, че хората ме усетиха такава, каквато съм и ме заобичаха. Това е голямо щастие, което не може да се повтори отново.

Във формата успях да приема себе си, открих душата си пред цялата страна и най-вече опознах себе си по-добре. Научих се на много нови неща, колкото и банално да звучи, но се пренесох във времената на нашите прадеди, и усетих техния начин на живот. Разбрах, че както може и с много, може да живееш и с много малко. Човек трябва да се радва на това, което Господ му е дал и да благодари!

- Природата ви е надарила с красив глас. Потомствен ли е?

- Не мога да си давам оценка колко красив глас имам, но виждам очите на хората, когато ме слушат, и това ме прави щастлива. Цялата ни рода от страната на майка ми са музиканти. Пра-пра дядо ми е бил един от най известните цигулари в Бесарабия, както и неговият син. Моята баба имаше много хубав глас, Бог да я прости. Когато се събирахме цялата рода, винаги ни пя една песен "Седнал Господ да вечеря", но в много интересен вариант "на трапез" - така му казваме на село.

Моята леля Елена и братовчедка Евгения са уникални певици. Смея да твърдя, че сме много талантливо семейство. Моята сестра танцуваше народни танци, както и моята майка в ансамбъл "Извор".

- Колко важен е фолклорът за бита и душевността на един народ? Лекува ли той?

- Какво сме ние без нашия фолклор и история. Можем само да се гордеем и радваме. Никъде другаде по света не могат да се похвалят с такова разнообразие на фолклор. И аз съм горда, че имам честта да се докосна поне малко и да стана част от изпълнителите на България. Чрез фолклора ние чувстваме своя корен, а има ли живот без корен?

- Кои са най-големите изпитания и битки в живота ви?

- Най-голямата ми битка, това е битката ми с моето сърце. От една страна аз живея на мечтаното място, занимавам се с най-прекрасното нещо-пея! Но пък от друга страна съм далеч от моя роден дом, моите родители и роднини. Тежко ми е и сигурно до края на живота ми това ще тежи. Изпитанията не спират цял живот, едно минава, а друго идва. Но най-важното е да не се предаваме и да вярваме. Да се борим с трудностите и да не се отчайваме. Вярвам, че когато имаш мечти и правиш всичко възможно те да станат реалност, трудиш се и се стараеш, те рано или късно се сбъдват. А моята мечта е да пея, да създам семейство в България, моите близки да са живи и здрави и да живеем в мирни времена!

Ванга предрича ядрена катастрофа

Ванга предрича ядрена катастрофа

Пророчицата вижда страшни събития през 2023 г.  "Голяма държава" щяла да използва биооръжие  Ядрена катастрофа ще удари Земята през 2023 година. Тези думи са приписвани на баба Ванга, става ясно от материал, публикуван в британския вестник "Сън". От изданието посочват, че българската пророчица никога не е правила официално предсказания и че

Победителката в "Мастършеф" Мария Жекова: Вложих всичките си пари в стара родопска къща

Победителката в "Мастършеф" Мария Жекова: Вложих всичките си пари в стара родопска къща

От нея стартирам новото си предаване "Вкусът на България" по Би Ти Ви КОЯ Е ТЯ Мария Жекова е победителка в седмия сезон на "Мастършеф". Родена и израснала е в София, на 29 години. Фотограф по професия и родолюбец по душа, тя започва свое кулинарно предаване по Би Ти Ви. Първият епизод на "Вкусът на България" e в събота (24 септември) от 11 ч

Продават най-скъпата къща у нас

Продават най-скъпата къща у нас

Цената е над четири милиона евро, твърдят брокери Най-скъпата къща у нас е обявена за продажба. Точната сума, за която ще се извърши сделката, не е ясна, но според брокери е над 4 млн. евро. Сума, нечувана досега за български имот. Свръхлуксозната къща се намира в полите на Витоша и в нея живеят известният бизнесмен Ваньо Алексиев и половинката му

Халваджиян с палат край Панчарево

Халваджиян с палат край Панчарево

Маги Халваджиян и домочадието му се ширят в огромно имение край езерото в Панчарево, издават комшии на топпродуцента. По думите им там се снимали и някои от риалитата, продуцирани от Магито. "Виновник" за уникалния интериор на хасиендата с разгърната площ цели 600 кв. м е Кремена Халваджиян, половинката на тв продуцента

Димо Падалски ядосан на "Стани богат"

Димо Падалски ядосан на "Стани богат"

Легендата на "Минута е много" възмутен от участник, който си измисля бас с него  Легендата на българския ефир и "Минута е много" Димо Падалски е бесен на участник в "Стани богат". Човекът енциклопедия, който има отговор на всеки въпрос по света, разказа за гаф в предаването, чийто водещ е актьорът Михаил Билалов

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Той е задържан Димитър Любенов, убил французин на пътя, е бил засичан да кара с над 50 км/ ч над ограничението извън града, както и 40 км/ ч над ограничението в града. Той е задържан за 72 часа. Това съобщиха на брифинг  Десислава Петрова и Христо Кръстев, зам.- градски прокурори на София, наблюдаващият прокурор Събина Христова

Актуално

Националите отмъстиха за поругания ни химн в Скопие, биха 1:0 Северна Македония

Националите отмъстиха за поругания ни химн в Скопие, биха 1:0 Северна Македония

Българският национален отбор по футбол победи 1:0 срещу Северна Македония в битка за оставане в четвърта урна преди жребия за Евро 2024. Гола за нашите вкара Кирил Десподов в 50-ата минута след бърза българска атака, при която нападателят бе изведен от Ради Кирилов сам срещу вратаря и със силен шут прокара топката между краката му

Руската войска пази ГКПП, където опашката от бягащите достигна 20 км (Видео)

Руската войска пази ГКПП, където опашката от бягащите достигна 20 км (Видео)

Обявената преди няколко дни частична мобилизация в Русия предизвика мощен наплив на притеснени хора към границите с държави, които не изискват визи от руснаците. Вълната от напускащи взе застрашителни размери и очевидно властите вече имат опасения от опити за насилствено преминаване на границата. На ГКПП “Верхний Ларс” на границата с Грузия в

Веселин Плачков с телефон във всяка ръка

Веселин Плачков с телефон във всяка ръка

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Братоева и Вергова бъбрят на кафе

Братоева и Вергова бъбрят на кафе

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи

188 са новозаразените с коронавирус, това е 14,91% от направените тестове

188 са новозаразените с коронавирус, това е 14,91% от направените тестове

188 са новозаразените у нас за последните 24 часа. Изследваните проби за последното денонощие са 1261, или 14,91% от направените вчера проби са положителни, показват данните на Единния информационен портал. 9462 са активните случаи към 25 септември 2022 г. В болница са 484 души, като в интензивните отделения се лекуват 28 човека

Не пропускай

Отменят концерти на Роджър Уотърс в Полша заради изказвания за Украйна

Отменят концерти на Роджър Уотърс в Полша заради изказвания за Украйна

Съоснователят на рок групата „Пинк флойд“ Роджър Уотърс днес даде израз на гнева си, след като два негови концерта, които трябваше да се състоят в полския град Краков, бяха отменени заради предизвикали вълна от критики негови изявления за Русия, свързани с войната в Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Той е задържан Димитър Любенов, убил французин на пътя, е бил засичан да кара с над 50 км/ ч над ограничението извън града, както и 40 км/ ч над ограничението в града. Той е задържан за 72 часа. Това съобщиха на брифинг  Десислава Петрова и Христо Кръстев, зам.- градски прокурори на София, наблюдаващият прокурор Събина Христова

Широко усмихнат, Григор се върна на корта, чрез който целуна цяла България. Направи си любимо селфи (СНИМКИ)

Широко усмихнат, Григор се върна на корта, чрез който целуна цяла България. Направи си любимо селфи (СНИМКИ)

С широка усмивка, настроение и специални емоции Григор димитров се наслаждава на първите си мигове на българска земя, след като се завърна, за да играе на Sofia Open. Голямата българска звезда на световния тенис излезе на централния корт в "Арена Армеец" за първи път от 5 години! През 2017 г. той триумфира с титлата в София. След това целуна корта

Дъжд и вятър през новата седмица

Дъжд и вятър през новата седмица

Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за септември, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През нощта ще бъде предимно ясно, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 8°

Григор Димитров: Не бързам да търся нов треньор

Григор Димитров: Не бързам да търся нов треньор

Няма да бързам с търсенето на нов треньор. Мислим по въпроса и ще преценим кой е подходящия човек. За момента решението е взето и това е положението. Думите са на Григор Димитров, който от следващата седмица ще играе на Sofia Open. Неотдавна шампионът за 2017 г. се раздели с треньора Данте Ботини, а после обясни