Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12284558 www.bgdnes.bg

Ловът на пъдпъдъци започна

Строго забранено е използването на звукови устройства за привличане на птиците

В събота бе открит новият ловен сезон!

Пушките пукнаха в полета и ниви в търсене на дребен пернат дивеч като пъдпъдъци, гургулици и гривяк. Разрешени за отстрел вече са също така горският бекас и обикновената бекасина.

Реклама

За печалната тенденция към сериозно намаляване на популацията на пъдпъдъка ловците винят основно земеделските производители. Вина обаче имат и самите авджии, които нерядко използват забранени от закона примамки, за да привлекат птиците. Смъртоносният за пъдпъдъка припев, който дословно имитира неговата песен, все по-често звучи по ловните територии. Започва от средата на август и нерядко остава да се носи и до по-късно през есента, когато започва прелетът на пъдпъдъците към топлите страни.

Така голяма част от новите люпила (птиците, излюпили се на родна почва, а не придошли от дългия прелет на юг) биват унищожени. Те не носят паметта на предците си за опасността, каквато представляват машинките, издаващи специфичния звук. Звуковите устройства изместват фокуса и от класическата форма на този лов - механичната им песен привлича пилетата и ги събира на едно място.

Редица специалистите изказват мнение, че друга основна причина за намаляване на пъдпъдъците е промяната на един от главните миграционни маршрути - т.нар. Виа понтика. Виновни за това са високите ветрогенератори, които създават силно електромагнитно поле, влияещо на мозъка на птиците при тяхното ориентиране.

Припомняме, че дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, за всички останали птици - до 10 броя. От тази година рестрикции се въведоха единствено в отстрелването на на гургулици, като нормативът е 8 броя, а ловът ще е само през един ден от уикенда.

Ловуването при птичия лов се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е забранена. Във връзка с повишения риск от пожари горските служители апелират ловците да бъдат особено внимателни при боравене с огън.

Реклама

Пекат се под фолио

За да изпечете вкусни крехки пъдпъдъци, нужно ви е фолио. Осигурете 8 броя от птичетата; сланина - 200 грама; бяло вино - 200 мл; червен пипер - 1/2 ч.л.; чубрица - на вкус; краве масло - 40 г; сол; зеленчуков бульон - 400 мл; черен пипер - на зърна; олио - 2 с.л.

Първо накиснете пъдпъдъците в оцет и вода, след което ги подсушете добре. Направете марината от бяло вино, черния пипер на зърна, бульона и 2 лъжици олио, които сте кипнали за 10-ина минути на котлона.

Оставете маринатата леко да се охлади, след което сложете в нея пъдпъдъците за около 3 часа. Намазнете с олио тава и сложете вътре дивеча. Намажете пъдпъдъците с масло и отгоре наредете резени сланина. Сипете останалото вино и малко от маринатата. Овкусете с подправки на вкус.

Покрийте с фолио тава и печете в умерено загрята фурна. Махнете фолиото и допечете пъдпъдъците до получаване на приятен загар. Крехките печени пъдпъдъци вървят с охладено бяло вино.

Реклама
Реклама
Реклама