Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12309784 www.bgdnes.bg

Продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов: Чакаме Сашка Васева до последно на "Пирин фолк"

Глория много бързо прие да пее на сцената в Сандански 

Кой е той

Ненчо Касъмов е роден на 2 януари 1969 г. в Кюстендил. Собственик и управител е на музикална компания "Диапазон рекърдс", която е с над 20-годишна история. През годините през нея са минали някои от най-големите имена в попфолка и фолклора. За седма година е директор на престижния международен фестивал "Пирин фолк" в Сандански. 30-ото юбилейно издание на "Пирин фолк" ще се проведе на 26, 27 и 28 август в Летния театър в Сандански.

- Г-н Касъмов, на хоризонта е 30-ото юбилейно издание на "Пирин фолк". С какво тази година то ще бъде по-специално?

Реклама

- Наистина ще бъде по-специално, защото ще имаме специални гости като Глория, дуета от Северна Македония Наум Петрески и Зуица Лазова, Володя Стоянов, Илия Луков, Васко Лазаров, Севдалина и Валентин Спасови и Ива и Велислава Костадинови. Интересна програма сме направили за следконкурсната вечер.

- Глория как прие идеята да се завърне на сцената на "Пирин фолк"?

- Още миналата година бяхме поканили Глория, но тогава нямахме време да оформим договорите. Сега веднага прие и много бързо се реши.

- "Пирин фолк" беше един от малкото фестивали, да не кажа единственият, който не спря да се провежда по време на пандемията.

- Точно така! Дори и да настанявахме зрители през две или три седалки, се провеждаше. Затова този фестивал продължава да съществува.

- Отрази ли се по някакъв начин пандемията на интереса към фестивала?

- Има го леко този момент и той се усещаше по време на кастингите. Хората буквално се подготвяха само за този фестивал. Сега като има повече живот в страната, има повече фестивали и хората имат повече ентусиазъм и повече участници се записват. Иначе в Летния театър в Сандански атмосферата е невероятна и мисля, че тази година всичко ще е пълно и няма да има места.

Реклама

- Как върви с продажбата на билети?

- Много добре. Вероятно това се дължи на факта, че цените са горе-долу колкото една кутия цигари. Не сме завишавали цените на билетите, въпреки че всичко скача. Ние запазихме стойностите от предишните години.

- Тоест инфлация при "Пирин фолк" няма?

- Ние го правим за хората и вероятно го оценяват. Това е голям фестивал и реално разходите за много неща са ни скочили, но ние го правим за народа.

- Може ли да разкриете нещо, което ще е интересно от декорите или режисурата на фестивала?

- Взели сме доста интересни нови неща да добавяме към декора. Ще е интересно. Всяка вечер ще има приемственост между стари изпълнители от по-възрастното поколение и младите певци. Хората ще имат възможност да видят своите любимци. Имахме желание да поканим и много други, като Сашка Васева, но тя не е в България. Както вероятно знаете, се лекува.

- Преди дни се появи информация, че Сашка Васева ще пее.

- Мястото й е запазено! Ако позволява Господ и е жива и здрава, ще се радвам да изпее една от емблематичните си песни.

- Това ще е нейното завръщане след всичко, което я сполетя.

- Да, ние си говорихме и тя каза: "Не знам, 50 на 50 съм, не искам да рискувам". За което аз й благодаря все пак. Ако дойде, на драго сърце ще изпее една песен. Мястото й ще стои запазено до последно.

- Замисляли ли сте се защо Сандански е най-подходящото място за този фестивал и защо неизбежно като кажем "Пирин фолк", се сещаме за Сандански?

- Преди 30 години основателите на "Пирин фолк" и всички работили в радиото се събрали и го избрали като място. Тогава самият град и обществеността са го приели и затова е станал емблематично място. "Пирин фолк" си е марка на град Сандански. През годините са се опитвали да правят подобни фестивали на други места, но това си е градът на "Пирин фолк".

- За седма година организирате "Пирин фолк", а от 6 г. провеждате и "Детски Пирин фолк". Как лично усещате това време?

- Като усещане всичко е добре, но има допълнителни проблеми. Например хотелите не са толкова активни, не подпомагат целия конкурс. Общината се грижи много да стане фестивалът, но много от хората са го приели като даденост. Дори има хотел, който в последните години не дава стаи. Малко е смешно. Ние правим голям фестивал за целия град, а те не подпомагат с нищо, дори с нито една стая.

- Възможно ли е хората извън Сандански да имат по-голям интерес?

- Това, което ние направихме, е да върнем фестивала към корените, към истинското, към Пиринското. Ето, преди месец от Варна се обади група от 50 човека за билети за два дни. От Враца има постоянно групи, които идват, дори си ангажират автобуси. По 100 човека организират. Не може да е като предишните години, защото хората вече са се променили, но пак я има атмосферата на "Пирин фолк".

- Факт е, че спасихте фестивала, след като беше тръгнал да залязва.

- Много беше започнал да позалязва. Но хората вече идват с желание, борят се, търсят песни, преживяват емоциите. Подадохме ръка на малките изпълнители да могат да излязат на голяма сцена и да пеят на живо. Имаме си рубрика "Децата на България" и там всеки може да види децата с песни от "Пирин фолк". Някои от малките пораснаха, явиха се на фестивала за големи и взеха награди.

- Можем ли да кажем, че българският фолклор е жив?

- Българският фолклор е много жив. Има обаче кърлежи, които се прилепват към фолклора и говорят, но не правят това, което трябва да се прави за съхраняването му. А българският фолклор е много голямо нещо и трябва да се цени и да се използва в правилните насоки.

- Какво имате предвид под "кърлежи"?

- Правят се най-различни псевдофестивалчета, където сложили пет колони и пеят самодейци. Това не е фестивал. Хората остават разочаровани и се отказват да ходят на истинските фестивали. А реално не е така. Личи си, като се направи един хубав фестивал - хората идват с настроение, танцуват, пеят и се забавляват. За мен е много важно, като го направим, да сме горди от това дори и след години. Не са достатъчно само пари, трябва и любов.

Реклама
Реклама
Реклама