Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12310125 www.bgdnes.bg

Голямата Йорданка Кузманова на 84 г.: Не съм се отказала от сцената!

Най-тежките изпитания Бог ми даде към близките, но не се предадох

"Най-тежките изпитания Бог ми даде към близките. Е, вече съм добре, възстановена и готова за нови подвизи, играе ми се и не съм се отказала от сцената." Това сподели голямата актриса Йорданка Кузманова, която на 16 август стана на 84 години.

Към 300 са ролите на Йорданка Кузманова. Специализира при Жан-Луи Баро, среща се с кинорежисьора Сергей Параджанов, Анатолий Ефрос, Георгий Товстоногов... Професията я среща и с Юрий Гагарин, който й дава автограф с посланието: "На бъдещата космическа стюардеса от първия космонавт!". "Казвала съм, че ме ухажваше, чувала съм от колеги, че търсил връзка с мен, но аз лично нищо не съм предприемала", споделя Кузманова.

При нея няма празно - нито в емоциите, нито в амбициите, нито в плановете. Още от самото начало обаче е наясно - актьорлъкът е тежка карма. Дори Свиден, синът на Данчето, да е искал да става актьор, тя не му позволява нито за миг да се увлече към пропастта. И досега се самоиронизира, че е царицата на внушението. "В никакъв случай не исках детето ми да стане артист. Дори не го водех често в театъра. Той е естет до мозъка на костите, стана инженер като баща си", хвали детето си Данчето. Когато му гостува в Сан Хосе, актрисата се чувства като волна птица. Въпреки че твърди: нито е артистично, нито е богато. Разстоянията са необятни и актрисата е най-доволна, когато се вижда по нета с внуците - Александра и Дейн. "Те са най-голямата ми радост. Благодаря на Господ, че ги имам!", щастлива е Кузманова, която преди години единствена се преборва момчето й да излезе от кома след тежка катастрофа. "Това беше най-трудният ден в живота ми. Той се оправи, но аз побелях. Преди него пък загубих брат си. Петър беше само на 33 години, когато хулигани го причакват пред нас на улицата и го пребиват до смърт. Брат ми остави три деца сирачета, тогава изпаднах в депресия. И, да, имала съм много перипетии, но вече всичко е в миналото. Йогата ме научи да гледам в бъдещето", споделя с усмивка голямата ни актриса, която още продължава да играе.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама