Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12324435 www.bgdnes.bg

На курорта Елените: Морски кефали вдигат адреналина

Ловят се рано сутрин на дънна с тапички и блатен червей

Страхотни морски кефали плуват в близост до брега в района на курорта Елените. Това провери на място репортер на "България Днес". Някои летовници решават да вдигнат адреналина още рано сутрин с въдица в ръка. Те окупират някои от бетонните кейове между плажовете и замятат примамките.

"Току-що улових един едър кефал на морски червей. Предните дни морето беше бурно и нямах резултат, но сега се надявам на по-добра слука", признава Георги Борисов от Монтана.

Реклама

Оказва се, че най-многобройни са по това време от годината са именно кефалите и илариите. Те предпочитат морето да не е много бурно. Дълбочината, на която най-често се ловят е около 2-3 метра. Задължително е да се подсигурим с морски червей, наричан още блатен. Това е любимият деликатес на кефаловите риби в Черно море. По време на риболов е добре да избягвате излагането на стръвта на слънце и вятър за продължително време. Преките слънчеви лъчи и постоянният въздушен поток бързо отнемат от телесната влага на червеите, те изтъняват и се смаляват, а след това умират бързо. Друга популярна примамка е свинското месо. То се реже на кубчета от по половин сантиметър и се закача на куката.

Използва се най-популярният монтаж на чепаре с олово и 3 куки с плаващи тапички над него. Готов такъм за кефали може да се намери във всеки риболовен магазин по морето, като най-близкият до Елените се намира в град Свети Влас. Пръчка с дължина 3-4 метра е напълно достатъчна. Преди изгрев слънце е най-доброто време, когато рибите още не са капризни и са гладни. Замята се навътре, а въдицата се оставя вдигната нагоре. Ударите са резки и обикновено рибите се закачат сами. Емоцията при изваждането им е много голяма, защото са мощни и борбени.

Очаква се с приближаването на есента и падането на температурите изявите на кефаловите риби да стават все по-силни. Те са от видовете, които зимуват по нашето крайбрежие. Сафридът, леферът, зарганът и хамсията през зимата се оттеглят към Босфора в по-топли води. Морски кефали успешно се ловят и по реките, вливащи се в Черно море. В крайустиевите зони буквално гъмжи от тях, но не са лесни за улов. Там се залага повече на риболов на плувка и стръв хляб.

Морският кефал достига до 65 сантиметра на дължина и тегло от 3-4 кг, но най-често на въдицата се закачат риби до килограм.Те се движат най-често на пасажи, така че когато уловите един, със сигурност във водата плуават и още екземпляри.

Печен със сос от домати

За приготвянето на тази рецепта са ви нужни 2 едри морски кефала. Останалите продукти са: домати - 3-4 броя; прясно мляко - 80 мл; масло - 4-5 с.л.; брашно - 2 с.л.; черен пипер - на вкус; магданоз - 1/2 връзка; сокът на 1 лимон; олио; сол.

Почистете от люспи и вътрешности и измийте хубаво кефалите, осолете ги и ги оставете да престоят за половин час. Намажете ги с олио, а коремчетата им напълнете с магданоз и изцедете лимонов сок. Направете дълбоки прорези по гърбовете с остър нож. Всеки кефал увийте в пергаментова хартия за печене и ги сложете в тава да се запекат за 30 минути на около 180 градуса. Махнете хартията и сложете рибата в чиния.

В съд на котлона запържете 2 равни с.л. брашно в маслото и добавете черен пипер. Прибавете обелените предварително и нарязани на ситно домати. Посолете на вкус и щом се получи сос, разредете с прясно мляко. Оставете соса да ври още 3-4 минути и махнете от котлона. По желание добавете още лимонов сок и накълцан магданоз.

Реклама
Реклама
Реклама