Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12345802 www.bgdnes.bg

96-годишната баба Цана е най-възрастната певица

Рекордьорка на събора в Копривщица 

Носията й е на повече от 200 години 

Доли ЛУКАНОВА

96-годишната баба Цана Иванова е най-възрастната певица! Жизнената пенсионерка е рекордьорка на традиционния летен събор в Копривщица, тъй като не е пропускала нито едно издание.

Иванова е родена през 1927 г. в ловешкото село Голец. Целият й живот минава там с песен на уста. От малка обича да си тананика и да танцува. През 1965 г., когато е на 38 години, се записва за първото издание на традиционния събор и оттогава не е пропускала участие. Националният събор на народното творчество в Копривщица е най-мащабното и значимо събитие в традиционната ни култура. Вписано е в световната листа на ЮНЕСКО като добра практика за опазване на нематериалното културно наследство.

Реклама

"Много жизнена и приказлива баба е. Обича да има млади хора около нея, да приказва, да разказва. Преди участие няма сценична треска, свикнала е. По-скоро се вълнува от публиката и от младите, защото я радват", споделя пред "България Днес" Николай Гергов, кмет на село Голец.

Възрастната дама се упражнява всяка седмица по един-два пъти в местното читалище. Събират се с още три-четири баби и извиват глас с най-любимите си народни песни.

"Читалището се намира в кметството. Удоволствие е да ги слушаш. Събират се, репетират. Когато им предстои участие, са при мен всеки ден", допълва управникът.

Въпреки преклонната си възраст баба Цана няма умора, чувства се жизнена, пълна със сила и енергия. Танцува и пее от душа, а по-младите винаги й се възхищават за извора от емоции и сили, с които се весели и зарежда всички около нея.

След гласа й най-впечатляващото нещо в колоритната народна певица е носията й. Традиционното облекло се предава от поколение на поколение в рода й от години.

"Над 200-годишна е носията й. Самата баба Цана не помни точната й възраст, толкова е стара, но привлича вниманието. На съборите, който и да я види, веднага тича при нея да я разпитва", споделя Гергов.

Реклама

Пенсионерката живее със сина си Тодор. Преди години той гради семейство и кариера в Троян, но след като се пенсионира, се връща отново в родната си къща. Така днес двамата са си опора.

"Много е енергична. Достатъчно е само да ме хване под ръка и започва да пердаши напред. Двамата със сина й се подкрепят един друг. Лятото идват внуците и тя много им се радва", разказва управникът.

Реклама
Реклама
Реклама